Stichting FOM 13 juli 2011

FOM financiert twee STW Valorisation Grants

De Stichting FOM heeft twee Valorisation Grants van Technologiestichting STW financieel mogelijk gemaakt. STW heeft begin juli in totaal 20 Grants toegekend voor het verder helpen ontwikkelen van wetenschappelijke vindingen naar toepassing. In totaal is voor
1,375 miljoen euro aan aanvragen gehonoreerd. De Valorisation Grant is in 2004 door STW opgezet naar voorbeeld van het Amerikaanse Small Business Innovation Research (SBIR) programma. In de praktijk is het voor onderzoekers lastig financiering te vinden voor het verder ontwikkelen van een idee dat uit wetenschappelijk onderzoek is voortgekomen: ze hebben aangetoond dat het idee kan werken (proof-of-principle), maar er is nog geen prototype. Reguliere onderzoeksfinanciering biedt vaak te weinig ruimte voor ontwikkeling en aanvullend onderzoek dat in dit stadium onontbeerlijk is. De Valorisation Grant wil dit `financieringsgat' overbruggen.

Twee type honoreringen
Het programma Valorisation Grant kent twee typen honoreringen: fase-1 en fase-2. Van de gehonoreerde voorstellen vallen er vijftien in fase 1 (waaronder twee voorstellen die FOM financiert) en vijf in fase 2.

Fase-1 is de haalbaarheidsstudie. Hierin doet de aanvrager onderzoek naar de technologische en commerciële haalbaarheid van het voorstel. Voor deze fase kan een maximum bedrag van 25.000 euro worden aangevraagd. De duur van deze fase bedraagt maximaal 0,5 jaar.

Fase-2 is de valorisatiefase. In deze fase worden de eerste stappen van het valorisatietraject gezet, zoals het ontwikkelen van een productportfolio, het aantrekken van een `launching customer' en het voeren van onderhandelingen met private financiers. Het doel van deze fase is te komen tot het punt waarop private financiers de verdere commerciële ontwikkeling voor hun rekening willen nemen. Voor fase-2 kan maximaal 200.000 euro worden aan gevraagd voor een periode van maximaal 2 jaar. Voorwaarde is dat de aanvrager met succes de eerste fase van de haalbaarheidsstudie heeft afgerond.

Valorisation Grants gefinancierd door FOM
De onderstaande twee Fase-1 voorstellen zijn gefinancierd door de Stichting FOM en worden ook bij FOM in beheer gebracht:


* Dr. V. Zwiller (Technische Universiteit Delft), Superconducting single photon detectors.

* Prof.dr. J.W.M. Frenken (Universiteit Leiden), Snelle en gevoelige gasanalysator voor extreem groot drukbereik,

De nu toegekende honoreringen zijn het resultaat van de 14e aanvraagronde van het programma. Voor Fase-1 ontving STW 44 voorstellen, voor Fase-2 17 voorstellen. De Valorisation Grant is een samenwerking van STW met FOM en NanoNed.

Voor de volledige lijst met honoreringen kunt u kijken op de website van STW. Meer informatie over de Valorisation Grants van STW bij dr. Wouter Segeth, telefoon (030) 600 12 74.