Landelijke Studenten Vakbond


Meer dan zestig procent van de studenten betaalt te veel voor kamer

Utrecht, 13 juli 2011 - Afgelopen week is het jaarlijkse Check je Kamer onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) afgerond. Via de website www.checkjekamer.nl vulden bijna 50.000 studenten gegevens in over huurprijs en kamergrootte. Dit onderzoek, bedoeld om de studentenwoningmarkt in kaart te brengen, laat net als eerdere onderzoeken zien dat studenten nog altijd te veel betalen en dat de prijs per vierkante meter is gestegen.

Uit de resultaten blijkt dat de meeste kamers van studenten weliswaar groter zijn dan in voorgaande jaren, maar dat studenten daar ook meer voor moeten betalen. Meer dan 60% van de studenten betaalt daardoor teveel voor zijn kamer. Op jaarbasis kosten te dure kamers bijna 500 euro per student!

De huurprijs is in bijna alle steden sneller gegroeid dan de kamergrootte. Amsterdam is nog altijd de duurste studentenstad van Nederland als het gaat om onzelfstandige woonruimtes. Leiden is de duurste stad voor zelfstandige woonruimtes.

Verder maakt de LSVb zich zorgen over de wetswijziging van Minister Donner. Door die verandering kan de maximale huur voor zelfstandige woningen met 123 euro verhoogd, worden. Dan worden veel kamers te duur voor studenten. De hoge prijzen kunnen ervoor zorgen dat er nog meer krapte ontstaat op de studentenwoningmarkt. "De gemiddelde kamerprijs ligt al hoger dan de basisbeurs, dat maakt het voor veel studenten onmogelijk om op kamers te gaan, zeker als Donner zijn wetswijziging doorvoert" zegt LSVb voorzitter Pascal ten Have.