NVLF



---

13 juli 2011
Vrije vestiging

Voortgang kostenonderzoek logopedie NZa

Start in augustus.

In verband met het kostenonderzoek naar de tarieven logopedie heeft de NZa SIRA Consulting gevraagd om het project uit te voeren. Het onderzoek moet helder maken of de huidige tarieven voor logopedisten nog in verhouding zijn met de gemaakte kosten. Het kostenonderzoek richt zich op de praktijkkosten en de tijdsbesteding over het jaar 2009.

De NVLF heeft met de NZa, ZN en het onderzoeksbureau Sira gesproken over de periode waarin het onderzoek plaatsvindt. Ondanks onze klemmende bezwaren blijft de NZa bij haar besluit om in augustus en september het onderzoek uit te voeren.

Binnenkort krijgen logopedisten die in de steekproef vallen, een aangetekende brief van de NZa. In augustus ontvangen zij de enquête met vragen over de praktijkkosten en de tijdsbesteding. Na een eerste verwerking van de gegevens neemt Sira met elke logopedist contact op. Dat kan telefonisch zijn, of medewerkers van Sira brengen een praktijkbezoek om dieper op de gestelde vragen in te gaan, waarbij het accent dan ligt op de tijdsbesteding.

De steekproef bestaat uit 94 logopedisten. Op de schouders van deze collega´s rust de verantwoordelijkheid om zorgvuldig en getrouw antwoord te geven op de vragen naar alle (extra) activiteiten die logopedisten moeten leveren rond de logopedische zittingen. Zodat er een helder beeld ontstaat van alle inspanningen die logopedisten moeten leveren en wat die inspanningen uiteindelijk nu opbrengen. Sira heeft een helpdesk ingericht waar u met vragen terecht kunt. Daarnaast kunt u ook de NVLF bellen bij onduidelijkheden naar aanleiding van de vragenlijsten. De uitkomsten van dit NZa kostenonderzoek zijn richtinggevend voor het vaststellen van de tarieven later dit jaar.