Ministerie van Defensie

Mariniersbataljon gereed voor operationele inzet

13 juli 2011, 12.33 uur

Met het afronden van de oefening Caribbean Archer, op de Benedenwindse Eilanden, is het 2e bataljon van het Korps Mariniers gecertificeerd voor operationele inzet. Het bataljon kan nu direct wereldwijd ingezet worden.

De mariniers kregen tijdens de certificeringoefening te maken met 3 verschillende operaties. Zo namen ze het op Curaçao op tegen guerrillagroeperingen die zich schuilhielden tussen de lokale bevolking. Op Aruba lag de nadruk vooral op de gevechtsvaardigheden en werd er tot in het hoogste geweldsspectrum geoefend. Bijzonder was hier de inzet van de Raven mini-UAV, een onbemand vliegtuigje dat tot een afstand van tien kilometer luchtwaarnemingen kan verrichten. De operatie op Bonaire stond in het teken van evacueren. Een grote groep eilandbewoners werd vervoerd naar het amfibisch transportschip Hr.Ms. Johan de Witt. Een bijzondere operatie, temeer vanwege de betrokkenheid van honderden burgers van Bonaire.

Breed Spectrum

Mariniers controleren voorbijganger. Foto: ministerie van Defensie

De commandant van het Mariniers Trainings Commando (MTC), kolonel der mariniers Tom Verbaan, kijkt tevreden terug. "Het gaat om het feilloos kunnen schakelen tussen militair, diplomaat, ordehandhaver en hulpverlener. We hebben dit keer bewust gekozen voor een breed spectrum. De ervaringen uit Afghanistan zijn meegenomen in het scenario."

Verbaan was tevens erg te spreken over de oefenomstandigheden. "Amfibisch is dit een perfecte omgeving. Bovendien was de hitte een belangrijke testfactor, we moeten ons voorbereiden op missies in landen met vergelijkbare klimatologische omstandigheden." Een compagnie UK Royal Marines trad volledig geïntegreerd op in het mariniersbataljon. Verbaan: "Voor hen was het een mooie gelegenheid om dit soort aspecten te beoefenen. Bovendien hebben we onze samenwerking weer kunnen intensiveren."

Mariniers Trainings Commando

Marinier is bezig met het in elkaar zetten van de Raven. Foto: ministerie van Defensie

Het MTC is verantwoordelijk voor het opleiden en trainen van de operationele eenheden van het Korps Mariniers. De uitzendbare, operationele staf van de Koninklijke Marine, de zogenoemde Netherlands Maritime Force, leverde tijdens de oefening logistieke ondersteuning en waarnemers.