Belgische Federale Overheid


Tandprotheses: een revolutie

Datum: 13 juli 2011
.

Het tandlabo Innodema van Gerland Vanderbeken, met thuishaven in Oostende, heeft zijn productie van tandprotheses volledig gedigitaliseerd. Deze innovatie is uniek in de wereld en geeft het labo de mogelijkheid om competitief te blijven in een gemondialiseerde economie.

Melotte, een andere Belgische onderneming, houdt zich bezig met het digitale facet van het productieproces. De gegevens van de klant worden in een computermodel ingevoerd met behulp van een 3D-scanner. De IT-medewerkers definiëren deze gegevens dan opnieuw voor de directe digitale productie (DDM: direct digital manufacturing). Lasers versmelten daarna opeenvolgende lagen metaalpoeders om een perfecte tandprothese te vormen die op maat gemaakt is.

Het nieuwe productieproces biedt tal van voordelen: de productie- en leveringstermijnen zijn aanzienlijk korter en de loonkosten van de technici zijn met de helft gedaald. De prothesekwaliteit is veel beter en er is geen geurhinder meer tijdens de productie. Het productieproces is ook milieuvriendelijker omdat de CO2-voetafdruk kleiner is: geen verre transporten meer, geen toxische chemicaliën meer en geen verspilling van grondstoffen meer.

www.innodema.com Externe link
www.melotte.be Externe link