College van Beroep voor het bedrijfsleven

Korting medisch specialisten grotendeels in stand gelaten

Den Haag , 13-7-2011

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven deed vandaag uitspraak op de beroepen tegen tariefbeschikkingen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor het jaar 2010. De beroepszaken zijn aangespannen door de Orde van Medisch Specialisten, diverse specialistenverenigingen en medisch specialisten.
De tariefbeschikkingen houden een korting in van EUR 512 miljoen op de honoraria van vrij gevestigde medisch specialisten. Met de korting wordt beoogd een nieuwe overschrijding van het budgettair kader voor medisch specialisten te voorkomen.

De beroepsgronden tegen de korting slagen niet. Ook de meeste beroepsgronden tegen de vormgeving van de korting slagen niet. De NZa mocht een gedeelte van de korting tussen de verschillende medisch specialisten verdelen aan de hand van een model waarin met name naar de wijziging van de omzet tussen 2007 en 2008 is gekeken. Verder mocht de Nederlandse Zorgautoriteit de compensatie voor de ondersteunende specialismen (radiologie, nucleaire geneeskunde, klinische chemie, medische microbiologie, pathologie en anesthesiologie) aanpassen. De NZa heeft zich in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat de korting geen onaanvaardbare omzetgevolgen heeft voor een gemiddeld declarerend medisch specialist.

Op één punt slagen de beroepsgronden wel. De NZa mocht de tarieven voor keuringen en bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker niet neerwaarts bijstellen. Deze neerwaartse bijstelling draagt namelijk niet bij aan het voorkomen van een nieuwe overschrijding van het budgettair kader.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: mr. R.C. Stam, persraadsheer, tel. 070 381 3910 Uitspraken:BR1384

Zie het origineel