Belgische Federale Overheid


* Wetenschap

* Luiks onderzoeksteam spoort neurale signatuur van ons bewustzijn op

Luiks onderzoeksteam spoort neurale signatuur van ons bewustzijn op

Datum: 13 juli 2011
.

Recente studies toonden aan dat patiënten met ernstige hersenbeschadiging en die weinig uitwendige tekenen van bewustzijn vertonen toch pijn kunnen voelen en zelfs in beperkte mate bewust kunnen zijn.

Betere methodes om het bewustzijn van deze patiënten in te schatten zouden artsen kunnen helpen om hen beter te behandelen en om hun prognose te preciseren. Bovendien zouden die methodes familieleden ook aanwijzingen kunnen geven of hun naaste bewust is wanneer ze een bezoek brengen.

In het vakblad Science beschrijft een Luikse studie een nieuwe "bewustzijnstest" die een stap in de goede richting kan zijn. Het onderzoeksteam registreerde de elektrische hersenrespons op diverse auditieve "klikken", waarbij men gebruikmaakte van elektro-encefalografie (EEG) met hoge dichtheid.

Aan de hand van een geavanceerd mathematisch model kon het researchteam onder leiding van Mélanie Boly en Steven Laureys van de Coma Science Group (onderzoekscentrum Cyclotron en de dienst neurologie van de Luikse universiteit en het Centre Hospitalier Universitaire de Liège) een neurale signatuur van het bewustzijn identificeren die aanwezig is bij gezonde personen en bij patiënten met een minimaal en wisselend bewustzijn, maar niet bij onbewuste, "vegetatieve" patiënten.

Een toetsing aan het werk van hun Engelse collega's van University College in Londen stelde de Luikse onderzoekers in staat om hun hypothese te bekrachtigen en de mechanismen te preciseren. "Onze studie suggereert dat, om bewust te zijn, er neerwaartse verbindingen (top-down) nodig zijn om een retroactieve lus te vormen", legt dr. Mélanie Boly uit. Prof. Steven Laureys benadrukt: "Dit is nog maar een begin. Lopende studies zullen de prognostische waarde van deze nieuwe techniek evalueren."

De studie is een nieuwe stap naar inzicht in een van de grootste wetenschappelijke vraagstukken: hoe ontstaan ons bewustzijn en onze gedachten uit de miljoenen, miljarden verbindingen in het menselijke brein?

www.ulg.ac.be Externe link