Gerechtshof Den Bosch


In hoger beroep 8 en 10 jaar celstraf voor doodslag Roosendaal

's-Hertogenbosch , 13-7-2011

Een 31-jarige en een 35-jarige Belg zijn in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 10 en 8 jaar. Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft beiden schuldig bevonden aan het medeplegen van doodslag op een 35-jarige man uit Roosendaal.

Het tweetal was de woning van het slachtoffer binnengedrongen om 50 kilo hasj te stelen. De drugs zouden volgens een tipgever onder de vloer van de woning verstopt liggen. Tijdens de inbraak troffen de verdachten het slachtoffer onverwachts aan in één van de slaapkamers. Na een worsteling hebben de Belgen hem overmeesterd en vastgebonden. Met een meegebracht vuurwapen werd hij vervolgens onder schot gehouden. Ondertussen is de 35-jarige man teruggelopen naar de auto om een breekijzer te halen.

Terwijl beide mannen daarna weer verder gingen met hun zoektocht naar de drugs, wist het slachtoffer zichzelf te bevrijden. Hij heeft een stuk gereedschap gepakt en is daarmee op de 35-jarige man afgekomen. Toen de ander dit zag, heeft hij meerdere keren met het vuurwapen geschoten en het slachtoffer gedood. De drugs zijn overigens nooit in de woning aangetroffen.

De 31-jarige verdachte heeft een beroep op noodweer gedaan omdat hij enkel geschoten zou hebben om zijn metgezel te verdedigen. Het hof heeft dat beroep afgewezen. Het slachtoffer heeft uit zelfverdediging gehandeld en noodweer tegen noodweer is niet mogelijk.

Volgens de 35-jarige verdachte was geen sprake van het medeplegen van doodslag. Hij was immers niet degene die heeft geschoten. Ook kon hij niet weten dat de medeverdachte zou gaan schieten. Het gerechtshof denkt daar anders over. Toen de verdachte terug is gegaan naar de auto, heeft hij de mogelijkheid gehad om zich van het wapengebruik te distantiëren. Hij heeft dat echter niet gedaan en heeft zich daarom, volgens het hof, achter het handelen van zijn mededader geschaard.

Op 8 oktober 2009 veroordeelde de rechtbank Breda de 31-jarige Belg tot 14 jaar en de 35-jarige Belg tot 5 jaar gevangenisstraf. Uitspraken:BR1511, BR1512

Zie het origineel