Gemeente Almere

Almere verkent kandidaatstelling Floriade 2022

13-07-2011

jpg Het College van B&W gaat verkennen of er voldoende maatschappelijk draagvlak is voor het idee om de gemeente Almere kandidaat te stellen voor de organisatie van de Floriade in 2022. Deze zomer doet de Nederlandse Tuinbouw Raad (NTR) een uitvraag aan Nederlandse gemeenten om zich na de zomer kandidaat te stellen voor de Floriade in 2022.

Het college wil onder verschillende groepen peilen of er animo is mee te doen in de organisatie van de Floriade 2022. Daarbij zoekt het college ook naar deelname van financieel dragende partijen. De peiling bestaat uit een groot aantal gesprekken. Het college wil niet alleen met de nationale overheid en de provincie spreken, maar ook met Lelystad en de andere gemeenten in de regio, de ondertekenaars van het Stadsmanifest Almere 2.0, boeren, kleinschalige bedrijven en onderwijsinstellingen. Het college gaat ervan uit dat het bedrijfsleven belangstelling zal tonen omdat een Floriade kan leiden tot een aanzienlijke economische spin-off. De Kamer van Koophandel en de Rabobank doen daar momenteel onderzoek naar.
Als uit de gesprekken blijkt dat er voldoende draagvlak is voor een Floriade in Almere, zal het college in oktober een voorstel aan de gemeenteraad voorleggen.

Kansen

Een Floriade biedt, zeker voor Almere, grote kansen. De groei van Almere is (onderdeel van) een nationale opgave, waar de rijksoverheid zich nadrukkelijk aan heeft gecommitteerd. Momenteel werken de Werkmaatschappijen Almere-Amsterdam, Almere Centrum-Weerwater en Almere Oosterwold aan plannen voor drie majeure gebiedsontwikkelingen. Het college ziet vooral mogelijkheden in het centrum van Almere en/of in Almere Oosterwold / Hout Zuid. In deze gebieden zijn voorzieningen, infrastructuur en landschapsontwikkelingen voorzien, die in het kader van de Floriade - al in 2022 - óók nodig (zouden) zijn.

Koppeling met gebiedsontwikkeling Almere 2.0

Wat het idee van een Floriade vooral interessant maakt, is de synergie met deze gebiedsontwikkelingen vinden de wethouders Adri Duivesteijn (Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling) en Ben Scholten (Economische Zaken). "In onze Structuurvisie hebben we bewust ruimte gereserveerd voor bijzondere concepten; de Floriade is zo'n concept. Als wij de Floriade integraal onderdeel maken van de werkmaatschappij Almere Centrum-Weerwater of Almere Oosterwold, kunnen we werk met werk maken. De organisatie van een Floriade kan als motor fungeren voor versnelde en/of extra investeringen in infrastructuur en het groenblauwe casco. In Oosterwold kan de Floriade een inspirerend voorbeeld van organische stedenbouw zijn. En kiezen we voor Centrum-Weerwater, dan vindt de Floriade letterlijk in het hart van de stad plaats. Tijdens de Stadsdialoog over de toekomst van het Weerwater en de ontwikkeling van de Zuidoever is er door de deelnemers ook gesproken over die locatie als een geschikte plek voor tijdelijke grootschalige evenementen. De Floriade sprak daarbij ook zeer tot de verbeelding. De Floriade kan een extra motivatie zijn voor bedrijven en ondernemers om zich te vestigen. Rond het Floriade-terrein kunnen extra arbeidsplaatsen worden gecreëerd."

`Green City'

Almere bestaat uit meerdere kernen, omgeven door groen en water. "Een landgoed voor een kwart miljoen mensen" zoals Teun Koolhaas, één van de peetvaders van Almere, de stad ooit omschreef. Tijdens `The Green City International Conference' in Taipei in november 2010 presenteerde Almere zich als `Green City': een stad waar het groen/blauwe raamwerk een fundamenteel en integraal onderdeel vormt van het dagelijks leven van haar inwoners. Het college ziet het als een uitdaging dit raamwerk (verder) te activeren: hoe kan het landschap een bredere, maatschappelijke betekenis krijgen? Een Floriade borduurt niet alleen voort op de oorspronkelijke stedenbouwkundige opzet van Almere - het groen en blauw als rode draad -, het geeft ook betekenis aan Almere als `Green City'.

Floriade

De Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling die sinds 1960 om de tien jaar in een Nederlandse plaats wordt gehouden gedurende zes maanden. Tijdens deze tentoonstelling laat Nederland zien hoe bijzonder en economisch belangrijk de tuinbouw. Daarnaast zetten de organiserende gemeente en regio zich in de schijnwerpers. Nieuwe innovaties en ontwikkelingen worden getoond en andere landen worden uitgenodigd bij te dragen door middel van een inzending of paviljoen. In 2012 organiseert Venlo de Floriade.

Bijlage(n)


* Themabericht landgoed Almere (pdf 2,3Mb)

ov-kaart actie