Gemeente Gaasterlân-Sleat


Balk presenteert ambities watersportkern

het friese meren project

Op de slotavond van het programma van de ARK Fryslân in Balk, presenteerde wethouder Bram Bonnema het concept masterplan Waterfront Balk. Samen met het Friese Merenproject (FMP) van de provincie Fryslân, heeft de gemeente Gaasterlân-Sleat dit plan ontwikkeld. Balk is als plaats uniek gelegen tussen het Slotermeer en Gaasterland.

De Luts is de vaarverbinding tussen het Slotermeer en het bosrijke gebied van Gaasterland. Balk wil dan ook een (water)knooppunt gaan worden tussen de beide gebieden, een idee wat al een aantal jaren speelt maar nu concreter vorm en inhoud begint te krijgen.

De gemeente en het Friese Meren Project willen (water)toeristen uitnodigen om meer naar Balk te komen, die daarna via het water of de weg het gebied intrekken. Maar ook de landrecreant wordt uitgenodigd om in Balk in te schepen op een sloep, kano of beurtveer. De gemeente stimuleert hiermee tegelijkertijd de bestedingen van toeristen in Balk en de regio en dat geeft ook de werkgelegenheid een impuls. Er wordt al een aantal jaren aan de plannen gewerkt en de gemeente is nu dan ook blij dat er een masterplan gepresenteerd kan worden. Dit plan is een `raamplan' waarbij de uitwerking van de verschillende deelgebieden de komende tijd met diverse betrokken partijen zal plaatsvinden.

Waterplein
Het centrale onderdeel van het masterplan is een waterplein aan de noordoostkant van Balk, met aanlegmogelijkheden voor grote en kleine boten. Er komt onder andere een nieuwe haven met een schiereiland en een havengebouw. Er komen faciliteiten voor stroom en water en voor afvalwater. De ontwikkeling van Balk sluit naadloos aan op de plannen die de gemeente ook samen met Het Friese Merenproject realiseert voor het verbeteren van de vaarweg De Luts.

De Luts
De Luts kent op dit moment ondieptes door het inzakken van de oevers. Maar het gebied tussen Balk en De Fluessen biedt ook unieke kansen voor het inrichten van een bijzonder stukje watersportgebied. Dit waterrecreatiegebied is geheel anders dan de andere waterrijke gebieden in Fryslân en daarmee uniek. In De Luts wordt het achterstallig onderhoud aan de walbeschoeiing weggewerkt, er komen meer toeristische aanlegmogelijkheden en de aanwezige natuurwaarden worden versterkt. Voor het gebied de Witte Akkers zal met belanghebbenden een gebiedsplan worden ontwikkeld waarbij aandacht is voor natuur, recreatie en waterhuishouding.

Aan de noordoostzijde van Balk zal de overgang tussen het dorp en het open agrarisch gebied worden verbeterd. De begrenzing van het Waterplein zal een mooie hiërarchie van gebouwen opleveren, waarvan een havengebouw als markant element ook een oriëntatiepunt gaat vormen voor de watersporter op het Slotermeer. In het nieuwe havengebouw is ruimte voor functies die aan het waterplein gerelateerd zijn, zoals havenfaciliteiten (havenkantoor en toiletvoorzieningen), horeca, VVV-infopunt, fiets-/sloepverhuur en dergelijke.

Reacties
Het Masterplan vormt een ontwikkelingsvisie. Het wordt een `raamplan' waarin de onderlinge relaties tussen de deelgebieden en de kaders voor de ontwikkeling van die deelgebieden worden vastgelegd. Deelgebieden kunnen bijvoorbeeld zijn het waterplein, de recreatieterreinen Lutsmond en de omgeving van Spaans Babcock. De uitwerking van die deelgebieden zal met de betrokken partijen, zoals omwonenden, ondernemers en watersportvereniging, plaatsvinden. Ook in het voortraject zijn belangstellenden bij het plan betrokken d.m.v. schets- en plaksessies. Op basis van de detaillering van het masterplan en de beschrijving van de randvoorwaarden, wordt een kostenplaatje opgesteld. Daar wordt dit jaar aan gewerkt. Rond de jaarwisseling zal het plan aan de gemeenteraad en de provincie worden aangeboden. RELEVANTE DOWNLOADS

* PERSBERICHT Watersportkern Balk 1 juli 2011 def _3_.pdf (91,47 KB)

Zie het origineel