Gemeente Cromstrijen


20 sollicitanten voor burgemeesterschap Cromstrijen (13-07-2011)

Voor het burgemeesterschap van Cromstrijen hebben twintig kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt bij de commissaris van de Koningin. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting op 1 december 2011 in functie treden.

De sollicitanten - vijftien mannen en vijf vrouwen - variëren in leeftijd van 29 jaar tot 61 jaar. Zes van hen zijn lid van de VVD, vier van het CDA, drie van de PvdA, twee van de ChristenUnie, twee van de SGP, twee van een lokale partij en één sollicitant is geen lid van een politieke partij. Eén sollicitant heeft de functie van burgemeester eerder vervuld, en elf sollicitanten zijn (voormalig) wethouder.

De commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, Jan Franssen, voert de komende weken gesprekken met de sollicitanten. Vervolgens legt hij een selectie van de meest geschikte kandidaten voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Cromstrijen. Deze commissie doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. De gemeenteraad zal naar verwachting begin oktober kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

De vacature van de eerste burger van Cromstrijen is ontstaan na de benoeming van de heer G.A.A.J. Janssen tot burgemeester van Halderberge. Sinds 3 mei 2011 is de heer Erik van Heijningen waarnemend burgemeester.