Landstede

Dankzij dit traject zijn docenten trotser en enthousiaster

Harderwijk/Raalte/Zwolle - Een aantal ambitieuze Landstede-docenten met toptalent heeft het afgelopen jaar meegedaan aan Talentenpool: een professionaliseringstraject dat vanwege het innovatieve, duurzame en overdraagbare karakter inmiddels genomineerd is voor de Jos van Kemenade Award 2011. De winnaar wordt op 1 oktober tijdens de Nationale Onderwijsweek bekend gemaakt.

Expertdocenten die weet hebben van (onderwijs)ontwikkelingen en competentiegericht onderwijs en collega-docenten kunnen begeleiden. Maar ook docenten die hun werk als vakman/vakvrouw - het lesgeven aan mbo-studenten - leuk vinden, daar trots op zijn en hun kennis enthousiast overdragen: dat zijn de aansprekende resultaten van het HBO-plus verdiepingstraject Talentenpool, vertelt projectleider Matina Fidder van de dienst P&O van Landstede.

Talentenpool daagde de deelnemers uit om hun talent te waarderen, zich te onderscheiden, hun expertise te delen en hun professionele rol als docent in het competentiegericht onderwijs te verbeteren. Tijdens groepsbijeenkomsten en via individuele opdrachten leerden de 24 deelnemers onder andere hun studenten en collegas coachen. Rekening houden met het individu en zijn/haar leerstijl was daarbij het uitgangspunt. Ook leerden ze hen hoe ze hun werkzaamheden kunnen structureren en deden ze onderzoek naar de eigen talenten.

Benoemen in plaats van oordelen
Wim Bos, docent Sport & Bewegen bij Landstede MBO, was één van de deelnemers. Fidder: Het coachen van sporters is hem op het lijf geschreven. Maar studenten coachen vraagt ook om talent. Dankzij Talentenpool heeft hij meer inzicht in zijn coachstijl. Hoe hij verbinding kan en moet krijgen met studenten weet hij nu ook: door uit te gaan van wat er leeft bij de ander, door waar te nemen en te benoemen in plaats van te oordelen op (mindere) resultaten, kan hij hen optimaal coachen in hun leerontwikkeling.
Bos ontdekte ook dat hij collega-docenten kan ondersteunen en begeleiden. Fidder bevestigt: Het interessante van Talentenpool is dat docenten zich bewust werden van hun eigen kwaliteiten. Doordat de excellentie per deelnemer verschilde, kon men ook van elkaar leren.

Jos van Kemenade Award 2011
Talentenpool is één van de acht genomineerden voor de Jos van Kemenade Award 2011. Het platform Leraar 24 heeft van alle projecten filmpjes gemaakt. Voor het Landstede-project is er onder meer gefilmd in het Landstede Sportcentrum met Wim Bos. Vanaf medio september kan iedereen via een speciale site stemmen op zijn of haar favoriete project; de finale vindt plaats op 1 oktober 2011 tijdens de Nationale Onderwijsweek. Voor de winnaar is er een interactief, op maat gesneden congres in het kader van professionaliseren ter waarde van 15.000.

Samenwerking en subsidie
Landstede MBO heeft het traject, dat plaatsvond van januari 2010 t/m juni 2011 op de eigen mbo-locatie, samen met een aantal andere ROCs in Noord-Nederland (Alpha-college, Friese Poort, AOC Terra) en de lerarenopleidingen van NHL Hogeschool opgezet en uitgevoerd. De deelnemers sloten het traject af met een certificaat. Vanwege het succes van het traject onderzoekt Landstede MBO of een vervolg mogelijk is.
De samenwerkende scholen ontvingen subsidie voor het project via Krachtig Meesterschap, een regeling
waarmee het ministerie van OCW projecten stimuleert die de excellentie binnen het beroep van docent bevorderen en meer en betere praktijkkennis opleveren.