Grafische Bedrijfsfondsen




Versterking bestuur en beleidscycli succesvol afgerond (juli 2011)

PGB heeft het bestuur versterkt en ook het balans- en vermogensbeheer. In 2010 besloot het fonds het roer om te gooien, naar aanleiding van de interne evaluatie van de kredietcrisis en bevindingen van de Commissie Frijns en van de toezichthouder De Nederlandsche Bank. De bedrijfsvoering moest meer worden afgestemd op de veranderde omgeving. Het fonds koos ervoor om dat in een versneld tempo en in projectverband (Reset 2010) te doen.

In de bedrijfsvoering ligt nu de nadruk op de aansturing van het fonds als financiële instelling. Dat heeft gevolgen gehad voor de samenstelling en de werkwijze van het bestuur en voor de inrichting van de beleidsprocessen. Zo zijn er binnen het bestuur experts voor vermogensbeheer en risicomanagement aangetrokken, zijn voor alle bestuursleden functieprofielen vastgesteld en is er een bestuursbureau ingericht. Verder is het risicomanagement en het vermogensbeheer heringericht, zodat ook in het toekomst een solide bedrijfsvoering kan worden gewaarborgd. De Deelnemersraad en het Verantwoordingsorgaan zijn positief over respectievelijk het nieuwe bestuursmodel en het gevoerde beleid.

Een van de zaken waar het vernieuwde bestuur zich over buigt, is de stijgende levensverwachting; hetzelfde onderwerp dat ook landelijk speelt in het pensioenakkoord. Nederlanders worden gemiddeld steeds ouder, genieten dus langer van hun pensioen, zonder dat ze voor die extra pensioenjaren ook extra premie hebben betaald.