Gemeente Echt-Susteren


Samenwerking gemeenten vergevorderd

De gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Roerdalen hebben de handen in elkaar geslagen om te komen tot een verregaande samenwerking op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Er vindt nu een nader onderzoek plaats naar de oprichting van een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie voor de drie gemeenten.

Â

De colleges van de gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Roerdalen zijn de eerste in Limburg die het voornemen hebben om tot een gezamenlijke oplossing te komen voor de uitvoering van de vergunningverlenende, toezichthoudende en handhavende taken op het gebied van de âVROM-regelgevingâ. In de praktijk betekent dit voor bedrijven en inwoners dat binnen de drie gemeenten op dezelfde manier vergunningen worden verleend en wordt gecontroleerd. Het voornemen om tot een gezamenlijke oplossing te komen geldt als antwoord op de landelijke kwaliteitseisen die aan de uitvoering van deze taken, door het ministerie worden gesteld. Het nader onderzoek richt zich in deze fase op het vinden van de optimale structuur om de samenwerkingskansen te benutten. Na de zomer zullen de gemeenten, op basis van de resultaten van het nader onderzoek, besluiten nemen over de samenwerkingsvorm.

Â

De samenwerking
Het streven van de drie gemeenten is om al vanaf 1 januari 2012 samen te werken op basis van op elkaar afgestemde uitvoeringsprogrammaâs. In eerste instantie richt men zich op de uitvoeringstaken vergunningverlening, toezicht, handhaving (WABO-breed) en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De samenwerking zorgt voor kennisoverdracht, inhoudelijke versterking en biedt efficiencyvoordelen. Het uitgangspunt is dat de aanwezige specialismen bij de drie gemeenten worden gedeeld en benut.

Deze samenwerking op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving is een uitwerking
van het convenant waarin de drie gemeenten afspraken hebben gemaakt over een nadere samenwerking op een groot aantal onderdelen van het gemeentelijk takenpakket.