Nederlandse Tafeltennisbond


EK-jeugd 2011: voorbeschouwing jongens cadetten 13-7-2011

Met een achtste en elfde plaats behaalden de jongens cadetten de afgelopen twee jaar de beste Oranjeresultaten in het landentoernooi van de EK-jeugd. De basis van het team rondom Koen Hageraats is van de categorie -15 jaar naar -18 jaar opgeschoven en dus wacht voor Martin Khatchanov en EJK-debutant Bas Hergelink de zware taak om handhaving in de eerste categorie veilig te stellen. Individueel is kopman Khatchanov voor iedereen in het Russische Kazan een gevaarlijke tegenstander.

Martin Khatchanov boezemt met zijn onberekenbare spel veel tegenstanders angst in. (FOTO: © Henk Hommes / NTTB)

Naast debutant Hergelink is ook de jongens cadetten bondscoach nieuw: Vincent van Kuijck. Hij was de afgelopen twee jaar als teammanager verantwoordelijk voor de EJK-selectie. Onder zijn leiding moeten Hergelink en Khatchanov het opnemen in groep D (eerste categorie) tegen Portugal, Denemarken en Tsjechië.

Oranje kwam onlangs bij het 6-landentoernooi nog uit tegen Denemarken waarbij de Denen in hun EJK-opstelling speelden. Toen was er verlies, maar Khatchanov wist wel in het individuele toernooi het goud op zijn naam te zetten. Tsjechië is in de groep van Nederland het sterkste land en kan beschikken over de nummer twee van de Europese jeugdranglijst David Reitspies. Andere medaillekandidaten zijn titelverdediger Frankrijk, Duitsland en Kroatië waarbij het laatstgenoemde land wel moet beginnen in de tweede categorie.

Voor het individuele toernooi is er nog één medaillewinnaar van vorig jaar over: Qiu Dang uit Duitsland. Hij krijgt concurrentie van Reitspies, de Fransen Andrea Landrieu, Alexandre Cassin en de nummer één van de plaatsingslijst Adam Szudi uit Hongarije. In het jongens cadetten dubbelspel vormen Hergelink en Khatchanov logischerwijs een dubbel. In het gemengd dubbelspel komt Hergelink uit met Nikki Eerland. Khatchanov speelt met de Nederlandse kopvrouw Kim Vermaas.

Het eerste duel van de jongens cadetten is vrijdagochtend (11 uur Nederlandse tijd) tegen Portugal.

Tweet

Programma landenwedstrijd jongens cadetten

Groep D
vrij 15 jul (11:00 uur): Nederland - Portugal
vrij 15 jul (15:00 uur): Nederland - Denemarken zat 16 jul (11:00 uur): Nederland - Tsjechië

*Nederlandse tijden

NTTB/HH