D66

woensdag 13 juli 2011

D66: 'Zonder hervorming visserij wordt Urk spookstad'

D66-Europarlementslid Gerben-Jan Gerbrandy pleit voor radicale hervormingen in het Europese visserijbeleid, opdat er over tien jaar überhaupt nog vis op ons bord ligt.

Gebeurt er niets, dan loopt er straks in Nederlandse vissersdorpen als Urk of Katwijk geen visser meer rond.

Niet te laat

Woensdag presenteerde Eurocommissaris Maria Damanaki haar plannen voor de toekomst van de Europese visserij. Ze waarschuwde dat binnen tien jaar 91 procent van de vis op uitsterven staat. Kabeljauw, paling, tarbot, tong, tonijn, het is maar een handjevol van de vissen waarmee het niet goed gaat. Volgens Gerbrandy is het nog niet te laat. "Met een beetje politieke wil kunnen we nu maatregelen nemen. De sector zal zich hevig verzetten, want het betekent een fors verlies aan banen. Maar als we niets doen, is de visserij ten dode opgeschreven."

Maatregelen

Gerbrandy pleit voor de volgende maatregelen:

* -
Europa moet de overcapaciteit aanpakken. Nu vissen er te veel schepen op te weinig vis. De enorme hoeveelheid subsidies moet drastisch omlaag.

* -
Er moet een verbod komen op het teruggooien van vis. Doordat veel bijvangst buiten de quota valt, gooien vissers tot 80% van de gevangen vis dood terug in de zee.

* -
Visquota moeten strenger worden gehandhaafd en er moeten hogere straffen komen voor illegale visserij.

* -
In plaats van het jaarlijkse wedstrijdje touwtrekken over visquota's moet de Europese Commissie lange termijn beheersplannen maken op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Diversifiëren

Veel vissers realiseren zich dat ze moeten diversifiëren en richten zich steeds vaker op gerelateerde activiteiten, zoals viskwekerij en visverwerking, of zelfs toerisme of offshore energie. De Europese Commissie zou er volgens D66 goed aan doen deze trend actief te stimuleren en de visserijsubsidies daarvoor te gebruiken. "Daar zijn vissers die hun baan kwijtraken beter mee geholpen dan dat we geld blijven pompen in een sector die moet krimpen", stelt Gerbrandy.