Waterschap Brabantse Delta


Schelde-Rijnkanaal om blauwalgen te weren

Waterschap sluit inlaten Schelde-Rijnkanaal om blauwalgen te weren

Publicatiedatum : 13 juli 2011

Langs de oostelijke kant van het Schelde-Rijnkanaal heeft waterschap Brabantse Delta alle inlaten van een aantal aangrenzende polders dichtgezet. Deze inlaten zorgen er normaal gesproken voor dat er voldoende water is in de sloten. Het dichtzetten van de inlaten is nodig om te voorkomen dat de blauwalgen voor problemen zorgen.

Drijflagen

Door de warmte groeien de blauwalgen in het Schelde-Rijnkanaal en vormen soms ook drijflagen. Om grote problemen in de Prins Hendrikpolder, Nieuw-Vossemeerpolders en de Auvergnepolder bij Bergen op Zoom en Steenbergen te voorkomen, zijn de inlaten gesloten. De Nieuw-Vossemeerpolders worden via een alternatieve route van water voorzien, mede omdat het zoutgehalte van het Schelde-Rijnkanaal door de droogte eerder dit jaar was toegenomen. Voor de Auvergnepolder en de Prins Hendrikpolder zijn geen alternatieve aanvoerroutes mogelijk. In het uiterste geval komt het waterpeil in de sloten zo laag te staan dat het nodig is om een onttrekkingsverbod voor de polders af te kondigen. Het waterschap probeert dit zo lang mogelijk uit te stellen.

Blauwalgen

Blauwalgen komen vooral 's zomers veel voor. Dat komt doordat er te veel voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water zitten. Blauwalgen zijn bacteriën die zowel aan de oppervlakte als in de diepere waterlagen voorkomen. Blauwalgen vervuilen het water, vooral als ze afsterven. Ze produceren dan giftige stoffen waar mens en dier ziek van kunnen worden. Wanneer de temperatuur aan het einde van de zomer weer daalt en het minder lang licht is, dan verdwijnen de blauwalgen weer.

-