Raad van de Europese Unie

NL
Brussel, 12 juli 2011
(OR. en)
12798/11
PRESSE 239
Verklaring van de hoge vertegenwoordiger, Catherine Ashton, namens de Europese Unie, over de terechtstelling van de heer Humberto Leal in Texas, VS (7 juli 2011)
"De Europese Unie betreurt de terechtstelling van de heer Humberto Leal Garcia in de staat Texas op 7 juli 2011 ten zeerste. Ofschoon de heer Leal een Mexicaans staatsburger was, hebben de Texaanse autoriteiten hem ten tijde van zijn arrestatie niet op de hoogte gebracht van zijn recht contact op te nemen met een Mexicaans consulaat, zoals vereist wordt door het Verdrag van Wenen inzake consulaire betrekkingen. De terechtstelling van de heer Leal, vóór verkrijging van het rechtsmiddel waarop hij recht had, vormt een inbreuk op een onbetwiste internationale verplichting.
De Europese Unie erkent dat een verschrikkelijk misdrijf aan deze zaak ten grondslag lag en spreekt haar medeleven uit met de familie en nabestaanden van het slachtoffer. Desondanks is de EU tegen de toepassing van de doodstraf, in alle gevallen en onder alle omstandigheden, en roept zij op tot een wereldwijd moratorium als eerste stap op weg naar de universele afschaffing ervan."