Groen!

Salaris Luc Van den Bossche : de schaamte voorbij

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid) op 13 juli 2011 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Vandaag bleek in de pers dat voormalig minister Luc Van den Bossche een aanvraag heeft ingediend voor een salaris van 689.000 euro voor zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport. Dit is het zoveelste superloon voor een bestuurder. Kamerleden Meyrem Almaci (Groen!) en Muriel Gerkens (Ecolo) zijn nog meer gechoqueerd door het feit dat het hier gaat over een onderneming waarin de overheid aandelen bezit en over een voormalig minister die in vroegere tijden het goed bestuur bij de ondernemingen predikte.

Meyrem Almaci, Kamerlid voor Groen!: "Dat de heer Van den Bossche het ook nog eens nodig vindt om zijn loon te laten betalen via een bedrijfje om zo belastingen te ontduiken, is helemaal een schande."

Groen! en Ecolo hebben reeds in het verleden een wetsvoorstel ingediend (doc 1336) om de fiscaliteit op exorbitante inkomsten van CEO's aan te passen, zodat deze superbonussen ontraden worden. Het wetsvoorstel voorziet voor de lonen die hoger zijn dan 1 miljoen euro een nieuwe belastingsschijf van 75%.

Dit wetsvoorstel wordt momenteel behandeld in de Kamercommissie Handelsrecht. De eerste hoorzitting had gisteren 12 juli plaats en zal volgende week verder gezet worden. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) zal als bevoegd minister uiteraard ook gehoord worden, maar afgaande op de verklaringen in de pers zal zijn partij zich verzetten tegen elke beperking van excessieve lonen.

Extra informatie
Wetsvoorstel Ecolo-Groen! aftoppen exorbitante verloningen

Contact: Meyrem Almaci -