Plant Research International


kennisinstellingen leidt tot sterkere economische positie nederland

Succesvolle samenwerking overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen leidt tot sterkere economische positie Nederland

13 jul 2011
Onderdeel: Plant Research International

Het FES programma âVersterking Infrastructuur Plantgezondheidâ heeft de afgelopen 2 jaar een serie moleculaire methoden ontwikkeld voor de nVWA en keuringsdiensten, voor de identificatie, detectie, extractie en vitaliteitmeting van belangrijke ziekteverwekkers bij planten. De kans op economische schade door het binnenkomen van schadelijke ziekteverwekkers is daardoor veel kleiner geworden. Dat waren belangrijke conclusies tijdens de eindbijeenkomst van het onderzoekprogramma. Tijdens deze bijeenkomst werd het eerste exemplaar van het eindrapport overhandigd aan de heer Hans Smolders van het Ministerie van EL&I.

De resultaten van dit programma zijn een goed voorbeeld van hoe samenwerking tussen de diverse onderdelen van de gouden driehoek (overheid, onderzoek en bedrijfsleven) leidt tot een sterkere economische positie van Nederland op het gebied van plantgezondheid en uitgangsmateriaal.

Bijzonder aan het fytosanitaire programma-onderdeel is dat alle eindgebruikers al in de ontwikkelingsfase bij het project zijn betrokken en zo praktische input konden leveren. Hierdoor werden de ontwikkelingen steeds voor en door de praktijk bijgeschaafd. Dank zij deze aanpak is het grootste deel van de methoden (67%) inmiddels geschikt bevonden en gevalideerd en geïmplementeerd bij en door de eindgebruikers, de nVWA en de diverse keuringsdiensten.

Samenwerking tussen kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven heeft zo geleid tot methoden waarmee de eindgebruiker import en export effectiever en efficiënter kan controleren op de aanwezigheid van schadelijke plantpathogenen. De kans op ernstige economische schade als gevolg van het binnenkomen van schadelijke ziekteverwekkers is daardoor een stuk kleiner geworden.

Foto: Overhandiging eindrapport aan Hans Smolders, beleidsmedewerker fytosanitair en genetische bronnen van het ministerie van Economie, Landbouw & Innovatie, door Ernst van den Ende, directeur Plant Sciences Group van Wageningen UR.