Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Belgie

verkiezingen 2012â gelanceerd op de website

De rubriek âsociale verkiezingen 2012â gelanceerd op de website

Â

Van 7 mei 2012 tot en met 20 mei 2012 zijn de sociale verkiezingen gepland voor de oprichting en de vernieuwing van de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk. Deze sociale verkiezingen betreffen ongeveer 6000 ondernemingen en de oprichting of vernieuwing van ongeveer 9000 organen (3000 ondernemingsraden en 6000 comités voor preventie en bescherming op het werk). Â

Er moet een ondernemingsraad worden opgericht in alle ondernemingen die gewoonlijk gemiddeld ten minste 100 werknemers tewerkstellen. De ondernemingsraden worden hernieuwd in de ondernemingen voor zover zij gewoonlijk gemiddeld ten minste 50 werknemers tewerkstellen. In dit geval moet niet worden overgegaan tot de verkiezing van de leden van de raad. Hun mandaat zal worden uitgeoefend door de verkozen personeelsafgevaardigden van het comité.
Â

Er moet een comité voor preventie en bescherming op het werk opgericht of vernieuwd worden in alle ondernemingen die gewoonlijk gemiddeld ten minste 50 werknemers tewerkstellen.
Â

Onder onderneming moet worden verstaan : zowel de ondernemingen uit de private sector met handels- of industriële finaliteit als de ondernemingen zonder winstoogmerk zoals de sociale en gezondheidsdiensten.
Â

Deze raden en comités, inspraakorganen in de onderneming, zijn paritaire organen samengesteld uit enerzijds het ondernemingshoofd en zijn vertegenwoordigers en anderzijds de werknemersvertegenwoordigers van de onderneming. Het ondernemingshoofd wijst de leden van zijn afvaardiging aan onder het leidinggevend personeel, terwijl de leden van de werknemersafvaardiging verkozen worden door de werknemers zelf en voorgedragen worden door de representatieve werknemers- en kaderledenorganisaties (deze laatste enkel bij verkiezingen voor de ondernemingsraad).
Â

Op deze website kan u interessante informatie vinden voor een goed verloop van de sociale verkiezingen.

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg -