Gemeente Westervoort

Mogelijk botulisme in Westervoort

In de watergang in park Emmerik zijn dode watervogels aangetroffen die mogelijk door botulisme zijn omgekomen.

Medewerkers van het waterschap en de gemeente hebben de dode dieren opgeruimd. De aangetroffen dode dieren zullen op botulisme onderzocht worden. Om geen onnodige risico's te nemen heeft de gemeente waarschuwingsborden en afzetlint geplaatst.

De gemeente en het waterschap raden af om met dode dieren of het water waarin dode dieren liggen in aanraking te komen. Ook huisdieren kunnen ziek worden of overlijden van het gif dat door de botulismebacterie wordt geproduceerd.

Bron

Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor, een vergiftiging die dodelijk kan zijn voor watervogels, maar ook voor andere dieren. Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting.

Niet zelf opruimen

Daarom moeten dode dieren zo snel mogelijk worden opgeruimd. Doe dat niet zelf, maar bel de gemeente of het waterschap. Raak de kadavers niet aan, geef ze niet mee aan het vuilnis en begraaf ze ook niet. Medewerkers van de gemeente of het waterschap zorgen voor een snelle verwijdering van zieke en dode vissen en watervogels.

Informatie

Meer informatie over botulisme is te vinden op de website van de Rijksoverheid

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoor den/wat-is-botulisme.html

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl