Productschap Vis



Nieuw EU-visserijbeleid mist ruimte regionaal beheer

Nieuw EU-visserijbeleid mist ruimte regionaal beheer De visserijsector ziet in het voorstel van de Europese Commissie te weinig ambitie voor werkelijke herziening van het gemeenschappelijk visserijbeleid. Meer regionaal beheer in plaats van besluiten vanuit de Brusselse toren zou de inzet moeten zijn.

EU-voorstel nieuw Visserijbeleid onvoldoende ruimte voor herziening besluitvormingsprocessen

Rijswijk, 13 juli 2011 - De visserijsector ziet in het voorstel van de Europese Commissie te weinig ambitie voor werkelijke herziening van het gemeenschappelijk visserijbeleid. Meer regionaal beheer in plaats van besluiten vanuit de Brusselse toren zou de inzet moeten zijn. Dit meldt het Productschap Vis in reactie op het voorstel dat de Europese Commissie vandaag publiceerde.

Aanpassing van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) is nodig met betrekking tot de wijze van besluitvorming: een grote betrokkenheid van de direct belanghebbenden, vissers en maatschappelijke organisaties. Meer besluitvorming op een regionaal niveau in plaats van alles vanuit Brussel regelen zou de inzet moeten zijn. Dit maakt het toesnijden op specifieke situaties mogelijk. Vooral vereenvoudigen van de regelgeving, met volop ruimte voor innovatie zou volgens de Nederlandse sector de ambitie moeten zijn. Het Nederlandse systeem van co-management in het visserijbeheer moet volop ruimte krijgen.

Vanuit het Nederlandse perspectief gezien is er geen noodzaak tot een grootschalige hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Met de voor Nederland belangrijkste visbestanden zoals tong, schol haring, makreel en horsmakreel gaat het goed. Het beheer van deze visbestanden is prima op orde. Dit bleek onlangs opnieuw uit de vangstadviezen die eind juni gepresenteerd zijn door ICES.

Toen het Groenboek over de hervorming van het GVB twee jaar geleden verscheen, werd gesproken van `de noodzaak voor een radicale hervorming'. Niet voor het beheer van de voor de Nederlandse visserij belangrijkste visbestanden - dit verloopt goed - maar ten aanzien van de besluitvormingsprocessen ziet de Nederlandse visserijsector daartoe de noodzaak. Juist deze dienen wezenlijk te veranderen om de betrokkenheid van de sector en dus de effectiviteit van het beleid te vergroten. Het beheren op microniveau vanuit de Raad is onhaalbaar gebleken en decentralisatie naar de regio's waar belanghebbenden samen met beheerders de doelen invullen is noodzakelijk. Het Groenboek stond hiervan ook vol. De voorstellen zoals deze er nu liggen zijn echter meer dan water bij de wijn doen, er is immers niets over van de ambitieuze plannen voor decentralisatie met een grotere rol voor belanghebbenden. De Regionale Adviesraden zouden deze rol kunnen vervullen en vanzelfsprekend hiervoor beter toegerust moeten te worden (meer en eigen toegang tot de biologische/ecologische en sociaaleconomische wetenschap en ruimere financiële en secretariële ondersteuning). In de huidige voorstellen, is alleen de naam van de Regionale Adviesraden gewijzigd naar Adviesraden en is het mogelijk dat lidstaten meer beleid bepalen en uitvoeren. Er is echter geen orgaan op regionaal niveau wat belast is met deze taak en de invulling ervan is vrijblijvend.