Belgische Federale Overheid


* Studiecommissie voor de Vergrijzing publiceert jaarlijks verslag 2011

Studiecommissie voor de Vergrijzing publiceert jaarlijks verslag 2011

Datum: 13 juli 2011

De Studiecommissie voor de Vergrijzing (SCvV) is belast met de jaarlijkse redactie van een verslag over de budgettaire en sociale gevolgen van de vergrijzing. Het tiende verslag van de commissie analyseert de periode 2010-2060.

Het eerste hoofdstuk toont de geactualiseerde vooruitzichten van de sociale uitgaven tegen 2060 in het licht van de nieuwe bevolkingsvooruitzichten die daarna in het tweede hoofdstuk nader worden toegelicht. De gevolgen van een verhoging van de loopbaanvoorwaarde vereist voor een vervroegd pensioen of brugpensioen worden aan de hand van twee gevoeligheidsanalyses bestudeerd in hoofdstuk 3. Ten slotte toont hoofdstuk 4 de verschillende indicatoren voor de sociale houdbaarheid van de pensioenen, zowel op basis van de meest recente gegevens als in projectie.

De krachtlijnenvan het verslag zijn de daling van de budgettaire kosten van de vergrijzing vooral als gevolg van de nieuwe bevolkingsvooruitzichten en de noodzaak van een verhoging van de effectieve uitstapleeftijd uit de arbeidsmarkt. Verder lopen Belgische ouderen in vergelijking met onze buurlanden een hoog armoederisico. Dit risico zou tussen 2006 en 2030 gevoelig dalen door enerzijds de verhoging van de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) sinds 2006 en anderzijds de verhoogde activiteitsgraad van vrouwen die resulteert in hogere pensioenen.

De Studiecommissie voor de Vergrijzing valt onder de Hoge Raad van Financiën. Het Federaal Planbureau (FPB) fungeert als technisch en administratief secretariaat van de SCvV.

Lees het volledige persbericht Externe link dat de krachtlijnen van het verslag verduidelijkt.
Zie het origineel

Lees het jaarlijks verslag van de SCvV Externe link op de website van het Federaal Planbureau.