Gemeente Ede

woensdag, 13 juli 2011

Uitkijken voor botulisme en blauwalg

Als de temperatuur van het buitenwater toeneemt, stijgt ook de kans op botulisme en blauwalg. In Ede is recent botulisme geconstateerd in de Victoria Vestavijver en blauwalg in de Stroombergvijver. De gemeente heeft op deze plekken waarschuwingsborden geplaatst. De borden wijzen op de gevaren van botulisme en blauwalg.

Botulisme

De botulismebacterie kan actief worden bij warm weer, vooral in ondiepe watergangen met een watertemperatuur van meer dan 20° Celsius. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting.

Laat dode dieren verwijderen

Daarom moeten dode dieren zo snel mogelijk worden opgeruimd. Doe dat niet zelf, maar bel het Waterschap Vallei en Eem. Raak de kadavers niet aan, geef ze niet mee aan het vuilnis en begraaf ze ook niet. Medewerkers van de gemeente of waterschap zorgen voor een snelle verwijdering van zieke en dode vissen en watervogels.

Blauwalg

Blauwalgen ontwikkelen zich ook door hogere temperaturen. Ze vormen een dunne drijflaag op het water. Het gaat om een soort die giftig is. Mensen die besmet water aanraken of inslikken, kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Voor mensen die in aanraking komen met het water is het meestal voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen.

Huisdieren

Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Meer informatie

Voor vragen over botulisme en blauwalg kunnen inwoners bellen met het waterschap, servicedesk (033) 434 61 17. Op de website van Waterschap Vallei & Eem vindt u een dossier over botulisme en een dossier over blauwalgen.