Stadsdeel Amsterdam-Noord

Twee hoogwaardige buslijnen tussen Amsterdam-Noord en Zaanstad op komst

De Stadsregio Amsterdam, de gemeenten Zaanstad, Amsterdam en stadsdeel Noord hebben ingestemd met de resultaten van de planstudie Zaancorridor. Op 13 juli ondertekenden de partijen een bestuursovereenkomst waarin de verdere afspraken over de uitvoering en financiering zijn vastgelegd. Het gaat om de aanleg van twee routes voor hoogwaardig busvervoer tussen Amsterdam en Zaandam die belangrijke woon- en werklocaties met elkaar verbinden.

Tracé

Het ene tracé loopt van de Zaanse Schans, via NS-station Kogerveld naar de toekomstige metrohalte Van Hasseltweg in Amsterdam Noord. Het andere loopt van Zaandam NS-station naar het Buikslotermeerplein. Met deze voorkeurstracés worden de NS-stations Kogerveld en Zaandam bediend, en worden Zaandam en Amsterdam-Noord goed aangesloten op de Noord/Zuidlijn. Waar de lijnen elkaar kruisen, is een goede overstap voorzien, met een aansluiting op buslijnen richting Sloterdijk. Het gaat om tracés waar nu ook al bussen rijden maar die de komende jaren stapsgewijs verder worden verbeterd.

Versnellingsmaatregelen

Onderdeel van de bestuursovereenkomst is de uitvoering van maatregelen die leiden tot verhoging van de gemiddelde snelheid van de bus. Hiermee wordt de doorstroming van de bussen en de betrouwbaarheid van de dienstregeling op beide routes al op korte termijn verbeterd. Het gaat om maatregelen als het aanbrengen van busstroken, het herindelen van kruisingen of het aanpassen van verkeersregelinstallaties. Hiermee wordt de bus aanzienlijk sneller en betrouwbaarder. Als eerste aanpassing worden busbanen gerealiseerd op de Klaprozenweg in Amsterdam Noord. Het hele project zal in 2017 zijn afgerond.

Twee hoogwaardige buslijnen beste optie

De mobiliteit in de Zaanstreek en Amsterdam Noord zal de komende jaren verder toenemen. Om de bereikbaarheid van nieuwe woon- en werkgebieden te vergroten is een kwaliteitsverbetering nodig van het openbaar vervoer. De Stadsregio Amsterdam heeft daarom samen met de gemeenten Zaanstad, Amsterdam en stadsdeel Amsterdam Noord de mogelijkheden voor hoogwaardig openbaar vervoer in dit gebied onderzocht. Onderdeel van de studie was ook een quickscan naar vertramming van het traject. Het bleek dat de kosten van twee hoogwaardige buslijnen lager zijn dan van een enkele tramverbinding en dat deze buslijnen bovendien een betere vervoersvoorziening bieden.

Financiering

Voor de realisatie van het project HOV Zaancorridor is EUR 60 mln gereserveerd. Hiervan wordt zo'n EUR 30 mln bijgedragen door het rijk. De Stadsregio draagt EUR 28,5 mln bij, de gemeente Zaanstad EUR 700.000 en de gemeente Amsterdam EUR 800.000. Nu de planstudiefase is afgerond, wordt het project overgedragen aan de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de verdere uitvoering.

Inlichtingen

Zie www.stadsregioamsterdam.nl voor o.a. het eindrapport van de planstudie `De bus stopt alleen op de halte' en een routekaartje.

Dit is een persbericht van Stadsregio Amsterdam