Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 13-07-2011 Ieder jaar 40.000 extra woningen voor ouderen en gehandicapten

Tot 2018 moeten er ieder jaar 40.000 extra woningen komen die geschikt zijn voor ouderen en mensen met beperkingen. Dat staat in een rapport dat minister Donner (BZK) op 7 juli naar de Tweede Kamer stuurde.

Dit rapport, de 'Monitor Investeren voor de Toekomst' brengt elke drie jaar in beeld hoeveel woningen er geschikt zijn voor ouderen en mensen met beperkingen. Ook geeft de monitor de minister advies over het aantal woningen dat er op de middellange termijn bij moet komen.

pages/nieuws/images/kortNieuws/oudereman.jpg De monitor becijferde dat er tussen 2006 en 2009 ongeveer 89.000 woningen zijn bijgekomen die geschikt zijn voor ouderen en gehandicapten. Het totale aantal voor ouderen en gehandicapten geschikte woningen zou daarmee zijn aangegroeid tot 1,8 miljoen.

Er was in 2006 een groter tekort aan geschikte woningen dan in 2009, meldt de monitor. Het tekort aan geschikte woningen is in drie jaar tijd met 45.000 afgenomen. Dat komt onder andere omdat de nieuwbouw steeds meer gericht is op ouderen.

Ieder jaar 40.000 extra woningen nodig

De monitor adviseert om tot 2018 ieder jaar gemiddeld 40.000 extra woningen te realiseren. Dat is nodig omdat het aantal ouderen groeit en omdat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Daarmee komt er steeds meer behoefte aan zelfstandige woningen die geschikt zijn voor ouderen en mensen met beperkingen. Bijvoorbeeld gelijkvloerse woningen waarin trappen lopen niet nodig is, maar ook woningen waar zorg op afroep beschikbaar is, en woningen waar mensen met een zwaardere zorgvraag zelfstandig kunnen blijven wonen.

Steeds meer 80-plussers wonen zelfstandig

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam deze week ook met cijfers waaruit blijkt dat de behoefte aan ouderenwoningen groeit. Het aantal ouderen is de afgelopen 10 jaar fors toegenomen, maar het aantal ouderen dat in een verzorgings- of verpleeghuis woont is juist gedaald. Op dit moment woont zes op de zeven 80-plussers zelfstandig, al dan niet met ondersteuning. Dit zijn veel meer mensen dan 10 jaar geleden. In het jaar 2000 woonde slechts vier op de vijf 80-plussers zelfstandig.

Oudere in sociale huurwoning woont vaker geschikt

In de 'Monitor Investeren voor de Toekomst' valt ook te lezen dat `'het aandeel geschikt wonende ouderen in de sociale huursector is toegenomen van 46% naar 49%". Dit blijkt vooral te danken aan de woonruimteverdeling en de vorderende leeftijd van mensen die al een sociale huurwoning bewonen. Het feitelijke aantal geschikte woningen in de sociale huursector is maar licht gestegen. In drie jaar tijd kwamen er 7000 sociale huurwoningen bij die geschikt zijn voor ouderen of gehandicapten.

Woonbond: Oudere moet kunnen kiezen voor geschikte huurwoning

De Woonbond vindt het van groot belang dat er voldoende geschikte woningen voor ouderen en gehandicapten beschikbaar zijn, ook in de huursector. Ouderen en mensen met beperkingen moeten kunnen kiezen voor de huisvesting die bij hun wensen en zorgbehoefte past. Lang niet alle ouderen willen of kunnen kopen. De Woonbond pleit voor voldoende betaalbare huurwoningen voor ouderen, juist ook door extra woningen bij te bouwen die voor ouderen en mensen met een handicap geschikt zijn.

U kunt de 'Monitor Investeren voor de Toekomst 2009' downloaden op de website van de Rijksoverheid. De volgende monitor wordt in 2013 verwacht. De cijfers van het CBS zijn beschikbaar op www.cbs.nl