Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 12-07-2011 Afspraken over energiebesparing bij particuliere huur

Op 11 juli ondertekenden de Gemeente Amsterdam, de Huurdersvereniging Amsterdam, het Amsterdams Steunpunt Wonen en VastgoedBelang een convenant waarmee energiebesparing in de particuliere huursector moet worden gestimuleerd.

22% van de 380.000 woningen in Amsterdam is in eigendom van particuliere verhuurders. In totaal zijn dat ongeveer 85.000 woningen, waarvan een groot deel al voor de Tweede Wereldoorlog is gebouwd. Deze huizen zijn vaak slecht geïsoleerd en verbruiken veel energie. Huurders hebben daardoor een hoge energierekening.

Afbeelding: Energielabels In het convenant worden activiteiten beschreven die de partijen zullen uitvoeren om energiebesparing te stimuleren.

Alle particuliere huurwoningen moeten in 2014 van een energielabel zijn voorzien. Er worden informatiebijeenkomsten voor verhuurders georganiseerd en een Energieteam geeft huurders advies over de mogelijkheden.

De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) ziet vooral mogelijkheden in de samenwerking met VastgoedBelang, de belangenorganisatie van particuliere verhuurders. Frans Ligtvoet, voorzitter van de HA: "Zodra er knelpunten in de uitvoering optreden, kunnen we elkaar helpen. Als de verhuurder niet wil meewerken, kan VastgoedBelang een rol spelen met voorlichting en advisering, maar ook vice versa als de huurders moeilijk zijn te overtuigen."

Woningverbetering na verhuizing

Er zijn geen stimulansen als subsidies opgenomen in het convenant. De verwachting is dat de verbeteringen in de woningen vooral plaats zullen vinden na verhuizing, zodat een zittende huurder weinig overlast heeft, maar ook vanwege de instemming met de huurverhoging die nodig is bij zittende huurders.

Zie ook:

* Persbericht gemeente Amsterdam

* Meer over het Energieteam van de Huurdersvereniging Amsterdam, bij de Amsterdamse Wijksteunpunten Wonen.