Dienstenbond CNV

Nieuws

13 juli 2011

Principeakkoord sociaal plan RBS bereikt

De intensieve onderhandelingen van de afgelopen weken kunnen u niet zijn ontgaan. Uiteindelijk hebben deze onderhandelingen geleid tot een principeakkoord tussen de vakorganisaties en RBS.

In het nu bereikte principeakkoord blijven de bestaande elementen uit het voorgaande sociaal plan overeind. CNV Dienstenbond is dan ook positief over dit principe-akkoord en legt het met een positief advies aan u voor.

Hieronder treft u een samenvatting van de resultaten. Op intranet treft u de volledige tekst van het nieuwe Sociaal Plan aan. Deze tekst is leidend.

Looptijd:
Het Sociaal Plan loopt tot 1 januari 2014.

Vergoeding:
In het oude Sociaal Plan werd de vergoeding gebaseerd op de oude kantonrechtersformule. Dit blijft in het nieuwe Sociaal Plan ook zo. De kantonrechtersformule is een formule waarmee de hoogte van de beëindigingvergoeding wordt berekend. De formule werkt als volgt: A (gewogen leeftijd) x B (bruto maandloon) x C (correctie factor). De berekening staat in artikel III.3 van het Sociaal Plan.

Vrijwilligvertrekregeling:
Zodra de afdeling `at risk' is verklaard en er een adviesaanvraag bij de OR ligt, kunt u er voor kiezen om aan te geven dat u wilt vertrekken en zo plaats wilt maken voor een collega. U heeft dan recht op een vergoeding gebaseerd op de neutrale kantonrechtersformule (C = 1).

Direct Vertrekregeling:
Mocht u onverhoopt boventallig worden verklaard, dan heeft u de keuze: wilt u gebruik maken van de herplaatsing door het ROS of wilt u direct vertrekken? Indien u voor het laatste kiest, dan heeft u recht op een vergoeding gebaseerd op C = 1,3. Door de verhoging van de correctiefactor (factor C) met 30% is de Direct Vertrek regeling erg aantrekkelijk voor collega's die niet kiezen voor het ROS.

ROS:
De herplaatsingstermijn binnen het ROS is teruggebracht tot 9 maanden. Uit onderzoek is gebleken dat de lange herplaatsingstermijn niet effectief was. U heeft recht op een aanvullend scholingsbudget van EUR 5000,- excl. BTW. Daarnaast is er een hardheidsclausule toegevoegd aan het Sociaal Plan, waarop er in onredelijke situaties een beroep kan worden gedaan op de verlenging van de herplaatsingstermijn in het ROS. Er kunnen immers situaties ontstaan waarin u de termijn in het ROS niet ten volle kunt benutten en in die gevallen kunt u een beroep doen op de hardheidsclausule. Na afloop van de herplaatsingstermijn heeft u recht op een vergoeding gebaseerd op C = 0,85.

Overig:
De personeelscondities blijven gedurende 5 jaar behouden en de regeling voor werknemers ouder dan 57,5 jaar blijft ongewijzigd.

Bijgaand treft u het reactieformulier aan.
Graag ontvangen wij uiterlijk 8 augustus 2011 uw reactie. Als lid van onze vakbond kunt u meebeslissen, mee praten en invloed uitoefenen. Hebt u collega's die wel mee willen praten maar geen lid zijn? Dan kent u de oplossing. Kijk op www.cnvdienstenbond.nl en maak ze lid! Hoe meer leden, hoe meer invloed!

Vragen
Als u nog vragen of opmerkingen heeft dan horen we dat natuurlijk ook graag en kunt u altijd contact opnemen met uw bestuurder Marlies de Groot. U kunt haar bereiken via m.degroot@remove-this.cnvdibo.nl of via 023-5670685.