Waterschap Brabantse Delta


aan

Brabantse waterschappen pakken blauwalg aan

Nu de schoolvakantie gestart is, weten veel mensen de weg naar de zwemplassen en het water te vinden. De provincie Brabant is op dit moment blauwalg vastgesteld in 27 vijvers en vennen. Waarvan één waarschuwing voor blauwalg in een zwemplas, die van de Beekse Bergen zone 2. Mogelijk is het langdurige warme voorjaar de oorzaak.

Blauwalg ontwikkelt zich voornamelijk bij hogere temperaturen in de lente en de zomer en in stilstaand water, bijvoorbeeld in grotere vijvers die zich in woonwijken bevinden en in zwemplassen. Of het langdurige warme voorjaar heeft bijgedragen aan de bloei van blauwalg, is niet met zekerheid te zeggen.

Brabantbreed onderzoek naar effectieve maatregelen Om blauwalg het hoofd te bieden, investeren de waterschappen Brabantse Delta, Aa en Maas en De Dommel in onderzoek en maatregelen. Begin 2012 verwachten de drie waterschappen de 1e resultaten van het grootschalig blauwalgonderzoek. Dit onderzoek voeren zij sinds 2009 uit samen met de Wageningen Universiteit en de Stowa in zwemplassen en vijvers in Prinsenbeek, Dongen, Heesch en Eindhoven. Hier worden diverse maatregelen tegen blauwalg in de praktijk getest.

Aanpak blauwalg
Naast onderzoek pakken de Brabantse waterschappen blauwalg ook aan. In het gebied van De Dommel worden de komende twee jaar zeker twintig wateren waar regelmatig blauwalg voorkomt samen met gemeenten aangepakt. Baggeren, diepere en dus koelere plekken in een vijver en natuurvriendelijke oevers moeten daar blauwalg tegengaan. Brabantse Delta voert de komende jaren in diverse stadsvijvers maatregelen uit, zoals baggeren, de aanleg van natuurvriendelijke oevers, uitzetten van waterplanten, plaatsen van circulatiepompen of doorspoelen van de vijvers. Tevens staan bij de vijvers informatieborden die aangeven hoe ook de omwonenden en passanten kunnen meewerken aan het voorkomen van blauwalg door het mindervoeren van vogels en vissen en honden niet uit te laten bij de vijver. Aa en Maas start met het project `Waterkwaliteit en beleving in bebouwd gebied'. Doel is de kwaliteit van stadswateren te verbeteren. Er heeft al onderzoek plaatsgevonden en er wordt gewerkt aan een inventarisatie, een `top 14', van aan te pakken wateren. In het project wordt de keuze gemaakt welk stadswater op welke manier wordt verbeterd.

Blauwalg in stadsvijver

-