Dura Vermeer

Venlo - 13 juli 2011

Fietsbrug `Egypte' over A74 bij Venlo geplaatst

Rijkswaterstaat heeft samen met Dura Vermeer de stalen fietsbrug over de A74 bij Venlo geplaatst. Daarmee is straks de verbinding naar de straat Egypte voor fietsers en voetgangers weer hersteld. De realisatie van de nieuwe snelweg, de kunstwerken en de geluidsschermen ligt goed op schema.

De fietsbrug is een ontwerp van Quist Wintermans Architecten. De hoogte van de stalen brug is 6 meter; de breedte 6 meter en de lengte bedraagt 64 meter. Van het maaiveld tot de bovenkant van de boog is 13 meter hoog. De brug is in een fabriekshal in Middelburg in elkaar gelast en in 9 delen naar Venlo getransporteerd. Op locatie is de brug verder afgelast. Bij elkaar zijn er 5.000 manuren aan het kunstwerk besteed. Het stalen deel van de brug weegt 130 ton. De brug is maandag ingehesen met twee kranen (hefvermogen 500 ton).

De brug is bestemd voor fietsers, maar ook vleermuizen zullen de brug als geleiding over de A74 heen gebruiken. De verlichting van de brug is gemonteerd in de leuningen en is nodig voor de sociale veiligheid. Er is gebruik gemaakt van vleermuisvriendelijke led-lampjes om te voorkomen dat de dieren last hebben van het kunstlicht.

Bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid
De A74 is een nieuwe snelweg die de A73 bij Venlo met de Duitse Bundesbahn 61 (BAB61) verbindt. De werkzaamheden omvatten de aanleg van een snelweg (drie km), vijf viaducten, twee ecoducten, twee fietsbruggen, geluidsschermen, ecologische inpassing en maatregelen voor natuurcompensatie. Met de komst van de A74 wordt het gebied rond Venlo beter bereikbaar, veiliger en leefbaarder. Daarnaast geeft de nieuwe snelweg een impuls aan de regionale economie. De A74 wordt voor de start van de Floriade 2012 geopend.

---