Dienstenbond CNV

Nieuws

12 juli 2011

Rabobank: pensioenafspraak

In de Rabobank cao 2011-2012 is afgesproken dat er een studie komt naar de implicaties als gevolg van de verhoging van de AOW leeftijd, zie tekstkader. De pensioenregeling (PR2006) maakt onderdeel uit van de Rabobank cao. Vakorganisaties spreken deze dus met de werkgever af. Desalniettemin is er voor een wijziging de goedkeuring nodig van de deelnemersraad. Ook zij heeft dus een formele positie. Voor de cao-studie die we nu gaan doen, hebben we ook de Medezeggenschap (OR RN en GOR AB) en de VGR uitgenodigd.

Uiterlijk in het begin van de tweede helft van 2011 -of zoveel eerder als mogelijk gelet op het pensioenakkoord en te verwachten wijzigingen in pensioen- en fiscale wet- en regelgeving-, starten cao-partijen een project om voor de Rabobank-pensioenregeling de effecten in kaart te brengen van het pensioenakkoord en/of gewijzigde wetgeving. Doel is te komen tot voorstellen aan cao-partijen voor aanpassing van de Rabobank-pensioenregeling, zodanig dat deze toekomstbestendig is. Indien relevante wetgeving al per 1 januari 2012 van kracht wordt, zal de pensioenregeling tijdens de looptijd van de cao aangepast moeten worden. De medezeggenschap, de Vereniging Gepensioneerden Rabobank en de deelnemersraad van het pensioenfonds worden ook bij dit project betrokken.

Pensioenstudie
Hoewel sommigen van jullie op dit moment nog niet eens een eigen bijdrage in de pensioenpremie betalen, gaat het hier om een belangrijke arbeidsvoorwaarde en voor de werkgever om grote bedragen (de pensioenpremie 2011 voor Rabobank bedraagt EUR 615.000.000,=). Er staat dus veel op het spel! Daarom willen wij een selecte groep kaderleden van de drie bonden samen laten participeren in een zogenaamde `stuurgroep'. Jullie vormen op deze wijze een brug naar onze achterban. Daarnaast zullen wij ook op reguliere wijze met onze leden communiceren.

Organisatie
Er zijn verschillende overleggroepen georganiseerd, zie bovenstaand schema.

We zoeken naar deelnemers voor de stuurgroep vakorganisaties Deze stuurgroep zal door de vakbondsonderhandelaars betrokken worden bij de discussie over de pensioenmaterie, de voorstellen die worden gedaan en de resultaten die uit de `overleggroep' komen. Hierin wordt de stuurgroep begeleid door John Eggen, pensioendeskundige van De Unie, namens de gezamenlijke vakorganisaties.

Oproep aan pensioendeskundige leden. Help uw bond! Het is de bedoeling dat in de stuurgroep vakorganisaties kaderleden komen die pensioendeskundige zijn. Dat wil zeggen dat ze, ook door hun omgeving, als pensioendeskundige worden gezien en geraadpleegd. Begrippen als dekkingsgraad, dekkingstekort en reservetekort moeten bekend zijn. Maar ook IFRS, VEV en de structuur van het Rabobank Pensioenfonds.

Als u als lid van CNV Dienstenbond belangstelling heeft kunt u contact opnemen met uw vakbondsbestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken via mail g.seffinga@remove-this.cnvdibo.nl of telefoon 0512 - 583 440.

Planning
De onderhandelingen binnen de cao-studie starten pas eind september, begin oktober. Voorafgaand aan de overleggroep, willen wij een eerste bijeenkomst voor onze stuurgroep plannen. De cao-studie zal naar onze inschatting tot januari/maart duren. De stuurgroep zal (in principe) na elke onderhandelingsronde bij elkaar komen. Op deze wijze hopen we draagvlak en communicatie met de achterban optimaal te organiseren.