VerkeersInformatieDienst



Maximumsnelheid A20 weer omhoog

13 juli 2011, 08:18
In 2005 heeft het kabinet besloten tot een experiment van maximaal twee jaar om de maximumsnelheid op de A20, de ring van Rotterdam te verlagen van 100 kilometer per uur naar 80 kilometer per uur. Het aantal aanrijdingen is door de verlaging flink verminderd en de luchtkwaliteit is vooruit gegaan.

Het kabinet wil nu de maximumsnelheid op de ring weer verhogen. Doordat men destijds aankondigde dat het om een experiment van maximaal 2 jaar ging, hoeft het kabinet nu geen toestemming te vragen aan de Tweede Kamer en kunnen omwonenden geen bezwaar maken tegen de verhoging.

De effecten van de snelheidsverlaging op de A20 en A13 zijn in 2007 onderzocht door kennisinstituut TNO. Uit dat onderzoek blijkt dat de verlaging van de maximumsnelheid naar 80 kilometer per uur de lucht een stuk schoner heeft gemaakt. De concentratie van het schadelijke stikstofdioxide verminderde met 30 procent en de geluidsoverlast met een kwart. Ook nam het aantal verkeersongelukken af.

Samen met omwonenden voert GroenLinks nu samen actie voor een gezonde en veilige Rotterdamse ring. De partij wil bij de actie aansturen het feit dat er jaarlijks duizenden Nederlanders sterven aan de gevolgen van vuile lucht. Ook gaan in Nederland zevenhonderd mensen per jaar eerder dood aan de gevolgen van stress door langdurige geluidsoverlast. Ongeveer 350.000 mensen slapen ronduit slecht door verkeerslawaai.