Gemeente Zijpe


Bestrijding Iepziekte 2011

Met ingang van het jaar 2009 voert de gemeente geen controle meer uit bij particulieren in het kader van de iepziektebestrijding. Ook verstrekt de gemeente geen tegemoetkoming in de kosten. De gemeente heeft niet genoeg capaciteit om te handhaven op de iepziekte en doet daarom een beroep op uw eigen verantwoordelijkheid.

U bent als eigenaar zelf verantwoordelijk voor het kappen en afvoeren van zieke iepen die op uw perceel staan. De gemeente Zijpe heeft alleen een zorgplicht wat betreft veiligheid; bomen die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden, worden verwijderd. Gemeentelijke iepen worden wel gecontroleerd op iepziekte. De zieke iepen op gemeentegrond worden in het najaar verwijderd.

Hoe kunt u controleren of uw iep ziek is?
Een zieke iep vertoont te vroeg herfstkleuren. Het blad verkleurt naar geel tot bruin en valt af. Het begint met één tak, maar kan zich in een paar weken verspreiden over de gehele kroon. Kenmerkend voor een zieke iep zijn verder de kale takken met nog één of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden.

Â

Â

Bron: http://www.dutchelmdisease.org/

Â

Wat als uw iep ziek is?
De iepziekte is erg besmettelijk; ook dood hout (bijv. brandhout) kan gezonde bomen besmetten. Aangetaste iepen worden niet meer beter en moeten dan ook worden gekapt en afgevoerd. Dan blijft het besmettingsgevaar beperkt. Wanneer u de stammen van een zieke iep wilt opslaan, bijvoorbeeld voor in de open haard, is het belangrijk dat deze vooraf worden geschild worden. Zo voorkomt u verdere verspreiding van de ziekte.

U kunt de zieke iep zelf kappen en vervoeren, denkt u dan wel aan een kapvergunning. U kunt hiervoor ook een bedrijf inschakelen. De firma Bruin uit Burgerbrug en de firma Stoop uit het Waarland zijn onder andere erkende bedrijven voor de afvoer van zieke iepen.

Hoe kunt u voorkomen dat uw iep ziek wordt?
De BTL Bomendienst heeft een effectief en betaalbaar wapen in de strijd tegen de iepziekte: injecteren met Dutch Trig. Dit is een soort griepprik voor de iep. Deze injectie wordt jaarlijks in de maand mei gegeven. Voor informatie over deze injectie kunt u terecht bij BTL Bomendienst, 055 â 5999444 of op www.bomendienst.nl .

Voor meer informatie neemt u contact op met de heer H. Broekema, (0224) 574 159, taakveld Beheer en Uitvoering.

.