Ingezonden persbericht


HET NATIONALE BALLET
P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 13 juli 2011

EERSTE AVONDVULLENDE KLASSIEKER OP iTUNES


* Don Quichot nu verkrijgbaar op iTunes

* Wereldprimeur voor Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet en TenduTV bieden voor het eerst in de geschiedenis een volledig avondvullend klassiek ballet aan op iTunes. Don Quichot, speciaal gemaakt voor Het Nationale Ballet door de internationaal toonaangevende choreograaf Alexei Ratmansky, is nu beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada als download en als stream. Europese en Aziatische releasedata volgen later dit jaar. Nog niet eerder was een avondvullende balletvoorstelling via dit digitale platform te bekijken en te downloaden.

Don Quichot
Don Quichot behoort vanaf de eerste opvoering in februari 2010 tot het succesrepertoire van Het Nationale Ballet en is een oogverblindend vertoon van levenslust, virtuositeit en Spaans temperament. De spetterende sprongencombinaties, duizelingwekkende pirouetten en kittige spitzenvariaties geven aan de uitvoerenden alle gelegenheid hun technische kwaliteiten te etaleren. Tegelijkertijd doet het komische, aan Cervantes' meesterwerk ontleende verhaal een sterk beroep op de acteertalenten van de dansers. De hoofdrollen van Kitri en Basilio worden gedanst door eerste solisten Anna Tsygankova en Matthew Golding. Met verder Peter de Jong (Maxi) als Don Quichot & Karel de Rooij (Mini) als Sancho Panza.

Don Quichot is gefilmd in september 2010 in Het Muziektheater Amsterdam en opgenomen in High Definition met 5.1 surround sound. Don Quichot is ook verkrijgbaar op DvD en Blu-Ray. De opname van Don Quichot is geproduceerd en geregisseerd door Adrienne Liron and Jeff Tudor van 3 Minutes West die eerder voor Het Nationale Ballet de opnamen van het Hans van Manen Festival produceerden. Don Quichot is verkrijgbaar voor $4.99 (stream) en $19.99 (download) in High Definition en $3.99 (stream) en $14.99 (download) in Standard Definition. Meer informatie is verkrijgbaar op de website van TenduTV: http://tendu.tv/film/don-quichot/

"Bevat alles wat Ratmansky tot een topchoreograaf maakt; een frisse kijk op academische dans en virtuoze bravoure à la het Bolsjoi Ballet (...) Balletsnoepje." (Trouw, Sander Hiskemuller)

TenduTV
TenduTV brengt dans en balletvoorstellingen via bijna zeventig hoogwaardige digitale platforms zoals iTunes, Amazon, Instant Video, Hulu, BestBuy/CinemaNow en Vudu, van het theater naar een miljoenenpubliek wereldwijd. "The place to go for dance." (The Guardian), "Arts ambassador for the future." (The Huffington Post).

*** einde persbericht***

Voor meer informatie en foto's: