Ingezonden persbericht


Den Haag, 13 juli 2011

Vragen van het lid Marcouch (PvdA) over de bescherming van juweliers en andere middenstanders aan de minister van Veiligheid en Justitie


1. Bent u bekend met het bericht 'Winkelverbod voor allochtonen' in De Telegraaf van maandag 11 juli en het vervolg daarop op dinsdag 12 juli?


2. Hoe beoordeelt u het voornemen van de Nijmeegse juwelier Kamerbeek om een juridische procedure tegen de Staat aan te spannen, omdat juweliers te weinig beschermd worden? Heeft u hierover al contact gehad met de heer Kamerbeek en hoe kunt u tegemoet komen aan zijn klachten over een tekortschietende bescherming? Bent u bereid de juwelier tegemoet te komen in de extra kosten die hij nu maakt voor beveiliging?


3. Bent u met mij van mening dat de burgemeester na een overval op een winkel persoonlijk contact op moet nemen met de winkelier om zijn betrokkenheid te tonen, maar om ook te overleggen over de mogelijkheden om de veiligheid te verbeteren? Heeft dat contact in dit geval ook plaatsgevonden? Zo nee, waarom niet?


4. Welke ruimte heeft een winkelier om groepen mensen de toegang tot zijn winkel te ontzeggen? Acht u het deurbeleid van de juwelier, die zich hiertoe genoodzaakt voelt om zijn veiligheid te garanderen, in overeenstemming met gelijke behandelingswetgeving? Zo nee, welke alternatieven, zoals een gezichtsscan, heeft hij dan om criminelen uit zijn zaak te weren


5. Hoe verloopt de uitvoering van het actieplan ketenaanpak overvalcriminaliteit, waarin doelstellingen staan over het aantal overvallen, het oplossingspercentage en het aantal veroordelingen?


6, Hoeveel overvallen op juweliers hebben de afgelopen vijf jaar plaats gevonden en valt in deze overvallen een trend te ontdekken? Hoe verhoudt de trend zich tot de doelstelling om in 2014 maximaal 1900 overvallen te hebben?


7. Wat is het oplossingspercentage van overvallen op juweliers in de afgelopen vijf jaar? Acht u speciale maatregelen nodig om dit percentage op de beoogde 40 procent te krijgen?


8. Welk percentage overvallers van juweliers wordt veroordeeld? Zit hier een stijgende of dalende tendens in?


9. Hoeveel politiecapaciteit maakt u vrij voor de aanpak van overvalcriminaliteit ter uitvoering van het actieplan?


10. Kunt u van een aantal gewelddadige overvallen op juwelierszaken van de afgelopen tijd, zoals de overval met dodelijke afloop op juwelier Hund, de stand van zaken van de opsporing en vervolging geven?


11. Deelt u mijn mening dat criminaliteit beter bestreden wordt door een grote pakkans dan door het uitsluiten van groepen mensen uit delen van het maatschappelijk verkeer? Welke maatregelen neemt u om de pakkans van overvallen te verhogen, zodat juweliers zonder angst kunnen werken en onschuldige burgers niet de dupe worden van criminelen?

PvdA-Voorlichting