Ingezonden persbericht


cellebritelogo1

"Geef politie meer bevoegdheden bij onderzoeken mobiele-telefoongegevens."

Maar liefst 41 procent Nederlanders wil dat politie meer ruimte krijgt om misdaad te bestrijden

Amsterdam, 13 juli 2011 - Van alle Nederlanders vindt 41 procent dat de politie meer mogelijkheden moet hebben om telefoongegevens van criminelen te onderscheppen. In Nederland moet de politie van het Openbaar Ministerie toestemming krijgen voor forensisch onderzoek van mobiele-telefoondata. Van de Nederlanders is 45 procent van mening dat de huidige wetgeving voldoet en slechts veertien procent geeft aan dat de politie juist te veel bevoegdheden heeft voor het forensisch onderzoeken van mobiele telefoons. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Toluna uitvoerde in opdracht van Cellebrite, aanbieder van mobiele forensische oplossingen. Voor dit onderzoek zijn 1.172 mensen geïnterviewd.

Van de Nederlandse bevolking is 41 procent van mening dat de wetgeving op het gebied van telefoondata losser mag om de politie meer onderzoeksbevoegdheden te geven. Van de ondervraagden tussen de 35 en 44 jaar oud deelt vijftig procent deze mening. Van de groep ondervraagden van 66 jaar en ouder stijgt dit zelfs naar 52. Slechts zeven procent van de ondervraagden vindt dat de politie nu al te veel bevoegdheden heeft om telefoongegevens te onderzoeken.

Het onderzoek toont eveneens aan dat 71 procent van de ondervraagden bereid is de politie meer bevoegdheden te geven om informatie van mobiele telefoons te halen, wanneer ze toevallig in de buurt van een misdaad zijn. Onder de jongeren (achttien tot 24 jaar) is deze bereidheid aanzienlijk lager: zestig procent. Ondervraagden van 66 jaar en ouder zijn juist meer dan gemiddeld bereid deze toestemming te verlenen: tachtig procent. 29 procent van alle ondervraagden zou helemaal niet instemmen met deze maatregel. Van de respondenten vindt 33 procent het acceptabel om de onderschepte telefoongegevens een week op te slaan, 38 procent zou instemmen met opslag voor een jaar en 28 procent met opslag voor onbepaalde tijd.

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat de Nederlanders de grens trekken bij verkeersovertredingen. 61 procent van hen accepteert niet dat de politie gegevens van mobiele telefoons onderzoekt tijdens verkeerscontroles, bijvoorbeeld om bestuurders te traceren, die sms'en of niet-handsfree aan het bellen zijn. De uitzondering hier is ook de groep van 66 jaar en ouder. Onder hen accepteert 52 procent detectie van mobiele-telefoonverkeer voor verkeersovertredingen. Wanneer echter mobiele data verkregen tijdens verkeerscontroles, gebruikt wordt om misdaden op te lossen, stemt maar liefst 87 procent hiermee in. Slechts dertien procent is hier tegen. Het percentage instemmers is nog hoger onder de ondervraagden tussen 45 en 54 jaar (94 procent) en 66 jaar en ouder (92 procent).

"Dit onderzoek bewijst dat burgers heel goed in staat zijn om de belangen van veiligheid en privacy tegen elkaar af te wegen", zegt Bernhard Pawlak, algemeen directeur van Cellebrite. "De Nederlanders maken een duidelijk en goed overwogen verschil tussen het onderzoeken van informatie op mobiele telefoons voor het bestrijden van echte misdaad, en voor het beboeten van verkeersovertredingen. Mensen zijn er zich terdege van bewust dat het voor de politie moeilijk is om tegen misdaad te strijden met één hand op de rug. De innovatieve technologie van Cellebrite is in staat om wetshandhaving te ondersteunen en tegelijkertijd de privacy van burgers optimaal te respecteren."

De gemiddelde, moderne mobiele telefoon beschikt over een hoogwaardige camera en audio-, video-, e-mail- en sms-mogelijkheden. De huidige generatie mobiele telefoons kan ook grote hoeveelheden data opslaan. Hierdoor is de mobiele telefoon een ideaal apparaat voor veel criminelen: een geavanceerd opslagmedium voor het vastleggen van foto's en informatie. De mobiele telefoon kan daarom gebruikt worden voor illegale activiteiten, zoals chanteren of als bewijs om op te scheppen over criminele activiteiten. Het mag daarom geen verrassing zijn dat de mobiele telefoon een belangrijk onderdeel is geworden bij onderzoek naar criminele en terroristische activiteiten. ###
Over UFED
Cellebrite is leverancier van mobiele forensische oplossingen. Het Universal Forensic Extraction Device (UFED) van dit bedrijf haalt belangrijke informatie uit 85 procent van alle mobiele telefoons, inclusief smartphones met Palm OS, Microsoft Windows Mobile, BlackBerry, Symbian, iPhone of Google Android. Het apparaat is eenvoudig in gebruik en ook buiten een kantoor zonder pc te gebruiken. UFED kan met gemak honderden telefoonboeken of andere items opslaan op een SD-kaart of een USB-flashdrive. UFED is beschikbaar in een standaardversie voor kantooromgevingen. Daarnaast levert Cellebrite een speciale 'ruggedized' versie voor gebruik in het veld.

Over Cellebrite
Cellebrite is in 1999 opgericht door een team van ervaren telecomprofessionals. Het bedrijf staat wereldwijd bekend om zijn technologische doorbraken in de mobiele industrie. Cellebrite is een pionier in het extraheren van data uit mobiele telefoons. Het bedrijf biedt daarnaast een complete reeks oplossingen voor de mobiele-retailsector, waaronder een totaaloplossing voor het overzetten van informatie op mobiele apparatuur. Meer informatie is beschikbaar op www.cellebrite.com.