Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Ede, 13 juli 2011

84% van Nederlandse consumenten kent Thuiswinkel Waarborg Bijna driekwart van de consumenten met een PC koopt éérder bij een webwinkel mét Thuiswinkel Waarborg dan zonder. Ook vinden zij dat webwinkels in Nederland die het keurmerk voeren betrouwbaar en veilig zijn. Dit blijkt uit recent onderzoek van TNS NIPO in een representatieve steekproef onder ruim 300 pc-bezitters van 18 jaar of ouder.

Uit het onafhankelijke onderzoek blijkt ook dat de bekendheid van het keurmerk Thuiswinkel Waarborg verder is toegenomen. 84% van de respondenten herkent het Thuiswinkel Waarborg nadat het keurmerk logo is getoond. 13% noemt het Thuiswinkel Waarborg 'top of mind'. Andere keurmerken in de markt worden door respondenten niet genoemd.

Het Thuiswinkel Waarborg is hét keurmerk van webwinkels in Nederland en wordt gevoerd door meer dan 1.300 bij Thuiswinkel.org aangesloten webwinkels. Leden van de belangenvereniging Thuiswinkel.org mogen het Thuiswinkel Waarborg alleen voeren nadat zij de certificering via de onafhankelijke Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg succesvol doorlopen hebben. Het Thuiswinkel Waarborg is het enige keurmerk in Nederland dat webwinkels door certificering onafhankelijk toetst.

Cor Molenaar, voorzitter van de Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg is blij met de uitkomsten van het onderzoek. "Het onderzoek laat zien dat consumenten onderscheid in kwaliteit van keurmerken onderkennen. In Nederland lijken er dagelijks nieuwe keurmerken voor webwinkels bij te komen, maar consumenten zien door de bomen zo langzaam maar zeker het bos niet meer. Door de certificering van webwinkels wordt het kaf van het koren gescheiden."

Ed Nijpels, voorzitter van Thuiswinkel.org: "De onafhankelijke certificering van onze leden wordt door Nederlandse consumenten gewaardeerd en herkend. Bijna driekwart zegt eerder te kopen bij een webwinkel mét het Thuiswinkel Waarborg. Betrouwbaarheid en veiligheid zijn nog altijd de kernwaarden voor consumenten als het gaat om online kopen van producten of diensten."

Bekendheid Thuiswinkel Waarborg groeit naar 84%
70% van de respondenten weet dat er een keurmerk voor kopen op afstand bestaat. Hiervan noemt 13% spontaan "Thuiswinkel Waarborg". Ruim de helft (55%) herkent het Thuiswinkel Waarborg van naam (de zogenaamde geholpen bekendheid). In 2010 lag dat percentage nog op 41%.

De geholpen bekendheid na kennisname van het logo is in 2011 wederom gestegen tot 84% (2010: 83%). In 2005 bedroeg de geholpen bekendheid met logo nog 50%.

74% koopt eerder met Thuiswinkel Waarborg
In het onderzoek is de volgende stelling voorgelegd: 'Wanneer ik het Thuiswinkel Waarborg op een webwinkel zie staan, ben ik eerder geneigd producten op die site te kopen'. Dit jaar geeft 74% van de ondervraagden aan het daarmee helemaal eens te zijn, in 2010 lag dat percentage nog op 72%. Bijna driekwart van de ondervraagden koopt dus éérder bij een webwinkel met het Thuiswinkel Waarborg keurmerk.

Ruim 30% vindt het ontbreken van het Thuiswinkel Waarborg logo een reden om níet via die webwinkel te kopen.

Dit jaar vindt 83% dat het Thuiswinkel Waarborg aangeeft dat het betrouwbaar is via dat bedrijf te kopen. Vorig jaar was dit percentage 82%.

Veiligheid is meest genoemde doel
Alle leden van Thuiswinkel.org mogen na financiële en juridische ballotage het Thuiswinkel Waarborg voeren. Voor consumenten betekent het Thuiswinkel Waarborg dat zij extra rechten hebben als ze een aankoop doen op afstand. Dat ze zich daarvan bewust zijn, blijkt uit het onderzoek. De meest genoemde punten die worden beschouwd als doel van het Thuiswinkel Waarborg zijn: veiligheid (30%) en betrouwbaarheid (22%). Bedrijven, die het keurmerk voeren verrichten hun verkoop onder contractuele voorwaarden met geschilbeslechting, die met de Consumentenbond zijn overeengekomen.

EINDE PERSBERICHT

()

Over Thuiswinkel.org
De Nederlandse Thuiswinkel Organisatie, kortweg Thuiswinkel.org is de belangenbehartiger van webwinkels in Nederland.

Alle leden van Thuiswinkel.org onderschrijven de Gedragsregels Thuiswinkel Waarborg. Onderdeel van deze gedragsregels zijn de relevante Europese richtlijnen, Nederlandse wet- en regelgeving, de gedragsregels die het gevolg zijn van door Thuiswinkel.org gemaakte afspraken met derden, bindende algemene voorwaarden en adequate geschillenbeslechting.

Keurmerk Thuiswinkel Waarborg
De gedragsregels zijn direct gekoppeld aan het Thuiswinkel Waarborg, hét keurmerk voor veilig en betrouwbaar online winkelen in Nederland. Leden van Thuiswinkel.org worden jaarlijks gecertificeerd op naleving van deze gedragsregels door de daartoe opgerichte onafhankelijke Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg. Voor consumenten betekent dit dat alle aangesloten leden zich houden aan regels rond informatieplicht, privacy, herroepingrecht, terugbetaling en geschillenbeslechting.

Thuiswinkel.org heeft meer dan 1.300 gecertificeerde leden.

()