Ingezonden persbericht


Den Haag, 13 juli 2011

Vragen van het lid Timmermans (PvdA) over Irakese jongeren die tegen het Iraakse regime protesteren aan de minister van Buitenlandse Zaken

1.Kent u de berichten over demonstraties van jongeren in Irak die protesteren tegen het Iraakse regime? NRC NEXT- 13 juli- 'De Iraakse Lente stuit op oude repressie


2.Deelt u de mening dat bij het onderdrukken van de demonstraties door de Irakese autoriteiten excessief geweld wordt gebruikt?


3.Deelt u de mening dat het gebrek aan economisch perspectief, de ernstige tekortkomingen op het vlak van mensenrechten, het gebrek aan maatregelen tegen corruptie en haperende stroom- en drinkvoorzieningen een voedingsbodem kunnen vormen voor de protestacties van deze Irakese jongeren?


4.Zo ja, deelt u de mening dat een dialoog op gang gebracht moet worden tussen de Irakese autoriteiten en de betogers om het geweld in het land te stoppen?


5.Zo ja, bent u bereid zowel in bilaterale contacten, als via de Europese Unie en de relevante VN instrumenten de Irakese autoriteiten hierop in heldere bewoordingen aan te spreken? Indien nee, waarom niet?

NRC NEXT- 13 juli- 'De Iraakse Lente stuit op oude repressie