Ingezonden persbericht


Delft,

Project verbetert de waterkwaliteit in Delft


Realtime monitoren zichtbare waterkwaliteit


Delft - Het project 'zichtbare waterkwaliteit' is officieel van start met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Delft, Deltares, Hoogheemraadschap van Delfland en MWH. Het project zorgt ervoor dat waterbeheerders zicht krijgen op de effecten van hun maatregelen om zo de kwaliteit van het water in stedelijke gebieden te verbeteren. In Delft zijn intussen zes watermeters geplaatst in Ecodus, Tanthof Veulenkamp en Tanthof Amazoneweg.

Slechte waterkwaliteit is vaak zichtbaar. Het water is troebel, donker, groen van kroos of algen en soms ruik je het zelfs. Waterbeheerders proberen de waterkwaliteit zo goed mogelijk te houden. En dat is best een uitdaging door weersinvloeden als langdurige warmte, droogte of regenval. Daarom werken Deltares, Hoogheemraadschap van Delfland, Ingenieursbedrijf MWH en de gemeente Delft samen om de waterkwaliteit te verbeteren door realtime monitoring. Door onder andere het zuurstofgehalte en kroos/algenvorming continue te volgen, leren gebiedsbeheerders beter te sturen op zichtbaar schoon water in en om woonomgevingen.

Meerjarenplan

In juni is een 0-meting gedaan. In het najaar worden de eerste resultaten verwacht. Voor structurele maatregelen is langdurige monitoring nodig. Daarom loopt het project door tot in 2013. Dan is duidelijk welke sets van maatregelen de waterkwaliteit positief beïnvloeden tegen redelijke kosten. Niet alleen Delft doet hier zijn voordeel mee. Ook andere steden in binnen- en buitenland kunnen met de projectresultaten hun voordeel doen.

Delft Blue Technology

Dit project is tot stand gekomen uit Delft Blue Technology (DBT), waarin diverse Delftse partijen watervraagstukken onder de loep nemen. DBT is een partnership tussen Deltares, Gemeente Delft, Hoogheemraadschap Delfland, TNO, TU Delft, Science Port Holland, UNESCO-IHE en de Kennisalliantie.

De watermeters worden in Delft geplaatst