Stichting Aids Fonds

Preventief slikken van hiv-remmer(s) door hiv-negatieve partner reduceert kans op infectie aanzienlijk

13-07-2011

-Twee grote internationale studies tonen aan dat PrEP als preventiemiddel effectief is

-Vraagtekens bij praktische inzetbaarheid

Mensen die hiv-negatief zijn en dagelijks één of twee hiv-remmers slikken worden extra beschermd tegen de overdacht van hiv. Dat blijkt uit twee studies waarvan de resultaten vandaag bekend zijn gemaakt. Bij vaginale seks wordt de kans op overdracht van hiv op een hiv-negatieve partner 62 tot 73 procent kleiner als deze preventief hiv-remmers slikt. Dit preventief slikken van hiv-remmers wordt ook wel PrEP genoemd. Tot nu is er alleen een effect van PrEP aangetoond bij mannen die seks hebben met mannen. Nu duidelijk is dat PrEP als preventiemiddel ook bij vaginale seks gedeeltelijk effect heeft, kan het in de toekomst eventueel ingezet kan worden naast andere preventiemiddelen als condooms, microbicides en mannenbesnijdenis. Goed nieuws dus voor vrouwen die geen condooms af kunnen dwingen. Toch zitten er praktisch nog een hoop haken en ogen aan PrEP.

PrEP en niet PEP
PrEP moet niet verward worden met PEP (Post Exposure Profylaxe). PEP is een kuur van hiv-remmers waarmee je het liefst binnen 24 uur na blootstelling aan hiv start om te voorkomen dat het hiv-virus cellen infecteert. PrEP is de afkorting van Pre-Exposure Profylaxe. PrEP betekent dat iemand die hiv-negatief is hiv-remmers inneemt vóórdat hij of zij in aanraking komt met het hiv-virus, om zo te voorkomen dat hij of zij geïnfecteerd raakt.

PrEP ook gedeeltelijk effectief bij vaginale seks Twee grote PrEP-onderzoeken hebben op 13 juli veelbelovende resultaten gepresenteerd. De eerste studie heet de Partners Prep Study en is uitgevoerd door onderzoekers van the University of Washington in samenwerking met partners in Oeganda en Kenia. De studie is gefinancierd door de Bill and Melinda Gates Foundation. Aan het onderzoek deden 4.758 serodiscordante stellen mee. Dat wil zeggen, stellen waarvan de ene partner hiv heeft en de ander niet. Eén groep hiv-negatieve partners kreeg dagelijks de hiv-remmer tenofovir, een tweede groep slikte Truvada - een combipil bestaande uit de hivremmers tenofovir en emtricitabine, een derde groep kreeg een placebo. In vergelijking met de placebogroep deden er zich 62 procent minder hiv-infecties voor bij de groep hiv-negatieven die tenofovir slikten en 73 procent minder infecties bij hiv-negatieven die Truvada slikten. Op 10 juli j.l. besloot de Data Safety and Montitoring Board (DSMB) bij een tussentijdse evaluatie dat de studie wegens overduidelijk succes onmiddellijk gestopt diende te worden. De onderzoekers gaan er nu voor zorgen dat de mensen in de placebogroep ook beschikking krijgen over de hiv-remmers uit de studie. Een tweede studie werd uitgevoerd door het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) onder 1200 heteroseksuele mannen en vrouwen in Botswana. Hieruit bleek dat Truvada-gebruikers in vergelijking met de placebogroep 62.6 procent minder kans op een hiv-infectie hadden. In beide studies kregen de deelnemers voorlichting over veilig vrijen en werden er condooms verstrekt. Dankzij de twee studies is voor het eerst aangetoond dat PrEP ook gedeeltelijk effectief is bij vaginale seks. Vorig jaar toonde de iPrEx studie al aan dat PrEP (samen met goede voorlichting en het gebruik van condooms) bij homomannen voor 44 procent minder infecties zorgt.

Praktische inzetbaarheid PrEP
De grote vraag is of PrEP in de praktijk op grote schaal ingezet kan worden. Janneke van der Wijgert, PrEP-deskundige van het AMC: In deze trial moesten de deelnemers iedere dag een pil slikken. Vanwege eventuele bijwerkingen van hiv-remmers en de kans dat er resistentie ontstaat zal PrEP dus niet zomaar aan iedereen aangeboden worden. Daarnaast is therapietrouw essentieel. In deze twee studies was die gelukkig zeer hoog (97%). Dat komt zeer waarschijnlijk omdat er koppels aan meededen. Omdat de hiv-negatieve partner weet dat de ander hiv heeft zal hij of zij extra gemotiveerd zijn om iedere dag een hiv-remmer te slikken. In een eerdere trial met PrEP onder vrouwen uit de algemene populatie (die dus niet allemaal in een relatie zaten) waren de deelneemsters niet allemaal op de hoogte van de hiv status van hun partner(s) waardoor de therapietrouw waarschijnlijk lager was dan in de twee studies die vandaag zijn gerapporteerd.

Zwangerschap en resistentiegevaar
Onduidelijk is of het slikken van PrEP de zwangerschap negatief beïnvloedt. Er zijn nog geen aanwijzingen hiervoor, maar het is ook niet geheel uitgesloten. Daarnaast is er het gevaar van resistentie. Dit gebeurde bij een van de deelnemers van de studies, omdat deze persoon niet hiv-negatief maar hiv-positief bleek te zijn. Als iemand hiv-positief is en hij slikt maar een of twee hiv-remmers (in plaats van drie of vier) dan is de kans op resistentievorming groot. Het geeft maar aan hoe belangrijk het is dat iemand die PrEP slikt zeker weet dat ie geen hiv heeft. Dat kan alleen maar als deze persoon zich dus regelmatig laat testen. En dan nog is dit niet waterdicht, omdat iemand tussen twee testen door hiv kan oplopen.

Hiv-remmers voor seropositieve partner of de hiv-negatieve partner? Uit ander recent onderzoek blijkt dat de kans op overdracht van een hiv-infectie met maar liefst 96% afneemt als binnen serodiscordante stellen de hiv-positieve partner op tijd met hiv-remmers begint. Waar kies je dan voor? Kies je voor hiv-remmers voor de hiv-positieve partner of kies je voor hiv-remmers voor de hiv-negatieve partner? De kans dat voor hiv-remmers voor hiv-positieven gekozen wordt ligt zeer voor de hand, omdat we hiermee voorkomen dat mensen met hiv doodgaan en tegelijkertijd - voor een groot deel- dat hun partners geïnfecteerd raken. Janneke van der Wijgert van het AMC: Het is maar de vraag hoe PrEP precies ingezet zal kunnen worden, maar het is mooi dat we nu weten dat we over een extra preventiemiddel beschikken naast condooms, microbiciden en mannenbesnijdenis. Wellicht dat artsen in de toekomst PrEP aan zeer specifieke groepen zullen voorschrijven. Bijvoorbeeld aan vrouwen die bij de seks geen condoom kunnen afdwingen of bij serodiscordante koppels die geen condooms kunnen of willen gebruiken'.