Gemeente Lelystad

Sociaal jaarverslag 2010 gemeente Lelystad digitaal beschikbaar

Dinsdag 12 juli 2011

Het Sociaal Jaarverslag 2010 van de gemeente Lelystad is verschenen. Het sociaal jaarverslag is een jaarlijks verslag waarin verantwoording wordt afgelegd over het gevoerde personeelsbeleid in het voorgaande jaar.

In het Sociaal Jaarverslag 2010 komen diverse onderwerpen aan de orde, waaronder:

Volledige vacaturestop

Vanwege de gevolgen van de economische crisis is in het voorjaar van 2010 een vacaturestop ingesteld en het nieuwe college heeft bezuinigingen doorgevoerd voor de komende jaren, waaronder een aanzienlijke bezuiniging op het personeel (minder medewerkers). Weliswaar heeft het college toegezegd dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, maar er zal in de komende jaren wel maximale flexibiliteit van alle medewerkers gevraagd worden.

De grote verhuizing

Het stadhuis was aan renovatie toe. Daarom was het stadhuis tijdelijk te vinden in De Waterwijzer en De Stadswinkel aan De Meent. In een later stadium kwamen de medewerkers die werkzaam waren in de accommodatie aan de Schans ook naar de Waterwijzer. Gebleken is dat de Waterwijzer een prima accommodatie was om (tijdelijk) te werken.

Het Nieuwe Werken (HNW)

HNW vraagt onder meeer aandacht voor balans tussen werk en privéleven. Die balans kan gebaat zijn bij het mogelijk maken van thuis- en/of telewerken. De huidige Arbo-wetgeving met betrekking tot thuiswerken is grotendeels nog gebaseerd op `garnalenpelsters'. De nieuwe Arbo-regels worden vormgegeven om onder meer thuiswerken mogelijk te maken. Daarbij staat de duurzame inzetbaarheid van de medewerker voorop.

Medewerkertevredenheidsonderzoek

In 2010 is het driejaarlijkse medewerkertevredenheid onderzoek organisatiebreed uitgevoerd. Eén van de conclusies uit het rapport is dat de interne ongewenste intimiteiten, waaronder het pesten, is toegenomen. Hierbij gaat het om individuele belevingen van medewerkers. Directie en Bestuur van de organisatie zijn zeer serieus met dit signaal aan de slag gegaan. Organisatiebreed is tijdens diverse bijeenkomsten en overleggen aandacht gevraagd voor pestgedrag (tussen collega's). Verder is gebleken dat meer dan de helft van de medewerkers positief is over de invoering van HNW, waarbij men plaats- en tijdonafhankelijk gaat werken. Ja