Gemeente Woensdrecht

Persbericht

8 juli 2011

Opening uitzichtpunt (belvedère) Het Leeg Ossendrecht

Woensdag 13 juli om 15.00 onthult wethouder Groffen samen met de Stichting de Brabantse Wal het uitzichtpunt 'Het Leeg Ossendrecht'. Dit uitzichtpunt, de naam zegt het al, kijkt uit over Het Leeg (Het Lage) en is gelegen aan de Koeleweg. Het ligt op een van de 'kapen' langs de steilrand van de Brabantse Wal. Op deze plaats, tussen Koeleweg, Laagstraat en Hageland, is de Wal 12.5 meter hoog. Bij het uitzichtpunt staat een bord met informatie over de geschiedenis en de aardkundige waarden van het gebied.

Met dit aardkundige waardenbord heeft de Stichting de Brabantse Wal samen met de provincie en Dienst Landelijk Gebied (DLG) inmiddels vier borden geplaatst op de Brabantse Wal. De andere borden zijn De Agger Woensdrecht, Kamduinen Huijbergen en Steilrand Trambaan Ossendrecht.

De Brabantse Wal is een steile rand in het landschap die van Ossendrecht langs Hoogerheide, Woensdrecht, de Wouwse Plantage en Bergen op Zoom tot aan Steenbergen slingert.

Informatie Het Leeg Ossendrecht
Geschiedenis
Zoals overal vanaf de dorpen op de Brabantse Wal kijkt men ook hier uit op de laaggelegen gebieden die vroeger overstroomden, eerst door de rivier de Schelde, later door de zee. Toen de gronden hoog genoeg opgeslibd waren, kon men in het Leeg terecht om het vee te weiden. In de zestiende eeuw werd het Leeg geteisterd door een reeks stormvloeden, bijvoorbeeld in 1530, 1552 en 1570 (de Allerheiligenvloed), die het polderland onder water zetten. In 1583 zette de mens zelf de polders onder water. Dat gebeurde in de Tachtigjarige Oorlog uit strategische overwegingen. Pas na de Vrede van Munster (1648) werd in 1651 begonnen met de herbedijking van wat toen het Neerland van Ossendrecht genoemd werd.

Water
De Brabantse Wal is geen rechte helling, maar ingesneden door dalen. Gedurende de ijstijden stroomden in het voorjaar en zomer grote hoeveelheden smeltwater van het West-Brabantse plateau naar het westen. De smeltwaterstromen vormden ondiepe, brede dalinsnijdingen waardoor de Wal een gelode structuur kreeg. Ossendrecht ligt op een van de hogere lobben tussen de voormalige smeltwaterdalen in.

Landgebruik
De kleigronden die nu het open poldergebied vormen, zijn aan de zeearmen Oosterschelde en Westerschelde ontworstelde gebieden. De inpoldering van deze vruchtbare gronden is al begonnen in de 12e en 13e eeuw, maar steeds weer sloegen zware stormen gaten in de dijken, waardoor het land drijvende werd. Pas na de Tachtigjarige Oorlog was er voldoende geld en kennis in deze streken aanwezig om de polders om te vormen tot bruikbaar land. Het bedijken is doorgegaan tot in 1970. De voorlopig laatste landaanwinst is ontstaan bij het graven van het Schelde-Rijnkanaal.

Ossendrecht
De naam Ossendrecht is gevormd uit 'Usse' (later 'Osse') en 'drecht'. 'Usse' was de naam van de zandheuvels of duinen langs de Schelde; 'drecht' duidt op een doorwaadbare plaats in de Schelde.

Museum Den Aanwas
Meer over de historie van de polder is te zien in Museum Den Aanwas in Ossendrecht. Het museum omvat een stijlkamer, een cafeetje en een boerenkeuken anno 1900. Op de zolder is een pleintje ingericht met verschillende werkplaatsen van ambachten en in de kelder.

Einde persbericht