Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 8 juli 2011

Opening tentoonstelling Alkmaar 1573

Wethouder Anjo van de Ven van Cultuur opent donderdag 14 juli om 16.00 uur de tentoonstelling Alkmaar 1573 in de Grote Sint Laurenskerk. Deze zomertentoonstelling van de Stichting tot Behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar vertelt het verhaal over het jaar van de Victorie in Alkmaar, een begrip in de canon van de Alkmaarse geschiedenis.

De zomertentoonstelling gaat over de Opstand, het Beleg van Alkmaar en de Victorie. Er is aandacht voor de bouw van de vestingwerken. Archeologische vondsten illustreren dagelijkse gebruiken in de zestiende eeuw. De positie van het (katholieke) geloof tijdens en na het Beleg krijgt een extra betekenis door de locatie van de tentoonstelling, in de zuidelijke zijbeuk van de Grote Sint Laurenskerk. Dit markante kerkgebouw staat als stille getuige op bijna elk schilderij dat van het Beleg van Alkmaar is gemaakt.

Gewelfschilderingen
Van serene stilte is tijdens de zomertentoonstelling echter geen sprake. Want op de achtergrond is de afbraak van de steigers te volgen, die de eeuwenoude gewelfschilderingen van Jacob Cornelisz van Oostsanen ruim acht jaar aan het zicht hebben onttrokken. De restauratie is nu voltooid en deze zomer worden de gewelfschilderingen stap voor stap weer volledig zichtbaar. Tijdens het verwijderen van de steigers wordt een deel van de kerk opengesteld voor het publiek, waarbij de tijdelijke tentoonstelling bezocht kan worden.

Wethouder Anjo van de Ven (OPA): "De tentoonstelling geeft een goed beeld van onze lokale geschiedenis. Het behoud van cultureel erfgoed, en ook religieus erfgoed, heeft onze coalitie hoog in het vaandel staan. Door de samenwerking tussen de Grote Sint Laurenskerk en het Stedelijk Museum wordt het culturele erfgoed van Alkmaar nog beter zichtbaar voor de Alkmaarders."

Openingstijden
De expositie is ingericht door bureau Flinckerfgoed en loopt tot en met zaterdag 11 september 2011. Het is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur -17.00 uur. In september is de tentoonstelling alleen voor scholen toegankelijk, maar op Open Monumentendag voor iedereen. 'Alkmaar 1573' vormt de opmaat voor de herinrichting van het Stedelijk Museum, dat een zaal aan dit thema zal wijden. Na zaterdag 8 oktober wordt bovendien in het hoogkoor een vaste tentoonstelling opgesteld over de geschiedenis van de Grote Kerk