Gemeente Lisse

Proef met mobiel inbraakalarm geëvalueerd

Gemeentehuis

Gemeentehuis

Om woninginbraken tegen te gaan, heeft van januari tot en met juni een proef plaatsgevonden met mobiele alarmsystemen. Deze landelijke primeur was een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Hillegom, Lisse, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen en de politie Hollands-Midden in samenwerking met fabrikant Mobeye. Onlangs is de proef geëvalueerd, wat heeft geleid tot het advies om mobiele inbraakalarmen structureel te gaan inzetten.

Direct na een inbraak(poging) bood de politie een mobiel alarmsysteem aan, die de bewoners kosteloos konden gebruiken. De politie selecteerde slachtoffers die hiervoor in aanmerking kwamen. Dit waren veelal mensen met een verhoogd risico op een nieuwe inbraak en mensen die extra hulp konden gebruiken bij het verwerken van de inbraak. Het gebruikte systeem is eenvoudig in het gebruik en meldt inbraak via een verkorte procedure door via de particuliere alarmcentrale aan de politie. Hierdoor is de politie extra snel ter plaatse na een alarmmelding.

Bewoners positief

De reacties op de inzet van het mobiele alarmsysteem waren positief. Alle bewoners waardeerden de maatregel van de politie en waren erg tevreden over de hulp die hen werd geboden. Een ruime helft van de betrokkenen geeft aan dat de maatregel heeft bijgedragen aan het gevoel van veiligheid na de (poging tot) inbraak. Een ander opvallend resultaat was dat driekwart van de bewoners aangaf structurele preventieve maatregelen te hebben aangebracht of nog te gaan aanbrengen, zoals betere sloten, dievenklauwen of aanpassingen aan een schuifpui of raam.

Ook om inbraak te voorkomen

De proef heeft duidelijk gemaakt dat de politie het mobiele alarmsysteem ook preventief kan inzetten, bijvoorbeeld op het moment van een begrafenis als deze in de krant is aangekondigd.

Geen inbrekers opgepakt

Tijdens de proefperiode zijn geen daders opgepakt; er hebben zich namelijk geen inbraken voorgedaan in de huizen waar de mobiele alarmsystemen hebben gestaan.

Toekomstig gebruik

Het districtscollege Duin- en Bollenstreek wordt voorgesteld om het systeem structureel te gaan inzetten. Later in het jaar wordt hierover besloten. Tot die tijd houdt de politie beschikking over de systemen om deze preventief en na een inbraak in te zetten.

Achtergrond

In maart 2010 is op besluit van het districtscollege Duin- en Bollenstreek een werkgroep samengesteld. De werkgroep kreeg de taak om voorstellen te doen om woninginbraken tegen te gaan. De proef met mobiele inbraakalarmen was één van de voorstellen. Burgemeester Langelaar van Lisse is voorzitter en bestuurlijk aanspreekpunt van de werkgroep.