Gemeente Zederik


Wat is er besproken en besloten in de Raad

Gemeenteraad van Zederik

Op dinsdag 5 juli jl. was het vervolg van de raadsvergadering van de 4e juli.

Op de agenda stond de afronding van de Perspectiefnota 2012.

Perspectief
Het doel van de perspectiefnota is om vooruit te kijken op de meerjarenbegroting. Er wordt een doorkijk gegeven op de financiële toekomst. De rijkstaken die aan de gemeenten zullen worden overgedragen zijn van grote invloed. Wanneer mogelijk zijn de risico's in deze perspectiefnota benoemd.

De vorig jaar ingezette ombuigingen werpen hun vruchten af. Met aanvullende maatregelen zijn we in staat om een sluitende meerjarenbegroting 2012-2015 op te stellen. Op deze solide basis werkt het college door aan het uitvoeren van het coalitieakkoord.

Zederik ontwikkelt door!
We blijven inzetten op de realisatie van (woning)bouwprojecten. Als basis voor de toekomst zullen bestemmingsplannen worden geactualiseerd en zal in 2012 een woonvisie worden opgesteld. Onderhoud en reconstructie van wegen, zoals de Prinses Marijkeweg in Ameide, de herinrichting van de Dorpsstraat en de uitbreiding van de parkeervoorziening in Lexmond. En uitvoering van de bagger- en rioleringsplannen gaan komend jaar verder. Daarnaast wordt het een belangrijk jaar voor de regionalisering van de brandweer per 1 januari 2013.
Het bestuurskrachtonderzoek en reikwijdteonderzoek zullen inzicht geven over de kansen en toekomst van Zederik.

Ondanks het sluitende financiële perspectief zullen de komende jaren niet eenvoudig zijn. De consequenties van de financiële keuzes zullen duidelijk worden in onze gemeenschap. Zo zal er vaker een beroep gedaan worden op de zelfredzaamheid van inwoners. Op basis van de soms moeilijke keuzes die het college samen met de gemeenteraad wil maken, is en blijft Zederik een fijne gemeente om in te wonen, werken en verblijven. Daarom zijn we optimistisch over de kansen voor Zederik, haar bewoners, instellingen en bedrijven.

Kanttekeningen
Alle politieke partijen gingen diepgaand in op de voor hun belangrijke aspecten. Opvallend was, dat de geplande precariorechten niet kunnen worden ingevoerd, omdat er in de Tweede Kamer een motie is aangenomen die deze invoering verbiedt. De invoering van de hondenbelasting is in ieder geval voor 2012 van de baan. De raad gaf het college de opdracht mee om in regionaal verband 10% taakstellend te bezuinigen op de brandweer.

Aanvaard
De Perspectiefnota 2012-2015 van Zederik is in meerderheid aanvaard. De VVD, VKG en JvB stemden tegen. Laatstgenoemde diende een amendement in met aanvullende bezuinigingen, dat niet is aangenomen. SGP is akkoord met bedenkingen, waar bij de behandeling van de begroting op terug zal worden gekomen.