Gemeente Tilburg

Persbericht
14 juli 2011

Tilburg geeft vlinders de ruimte

Braakliggende terreinen ingezaaid met bloemenzaad

De gemeente Tilburg doet mee aan een Brabantbrede actie om de vlinder een steuntje in de rug te geven. De provincie Noord-Brabant heeft het initiatief hiervoor genomen en alle gemeenten 10 kilo bloemzaad ter beschikking gesteld. Afgelopen weken zijn in Tilburg drie locaties ingezaaid, te weten het braakliggende terrein op de hoek Broekhovenseweg / Groenstraat, het braakliggende terrein bij het voormalige zwembad aan de Ringbaan West/Berkdijksestraat en een deel van het grasveld ter hoogte van de Langendijk/Moersedreef. Volgend jaar moet er op deze plekken beplanting te vinden zijn die vlinders aantrekken.

Vlinder heeft bloemen nodig

De vlinder is de `ambassadeurssoort voor biodiversiteit' van de provincie Noord-Brabant. Biodiversiteit is de verscheidenheid aan planten- en diersoorten. De vlinder is niet toevallig gekozen. Het gaat namelijk niet goed met de vlinder. Van de soorten die oorspronkelijk in Nederland voorkwamen, is nog maar tweederde over. En daarvan wordt de helft nu bedreigd met uitsterven. Bovendien geeft de vlinder een goed beeld van de toestand van de natuur en milieu. Gaat het slecht met water, bodem, lucht en verdwijnt de variatie aan plantensoorten, dan gaat het ook slecht met de vlinder. De achteruitgang van de vlinderstand komt vooral door de afname van het aantal inheemse bloemen. De vlinders halen hun voedsel, de nectar, uit deze bloemen.

Vlindertuin van 25 voetbalvelden

In de afgelopen weken zaaiden 65 van de 67 Brabantse gemeenten het bloemzaadmengsel in. Bij elkaar levert dit een oppervlakte van ruim 25 voetbalvelden op aan kleurige bloemenvelden en wegbermen. En de vlinders die hierop afkomen, brengen nog wat extra kleur mee. De provincie zorgt nog eens voor 25.000 m^2^ bloeiende bermen en taluds op provinciale wegen.

---