CDA


CDA wil af van tubatax
donderdag 14 juli 2011

CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat harmonieën en fanfares dezelfde belastingvoordelen houden als professionele orkesten, wanneer zij nieuwe instrumenten aanschaffen. Daarom roept Omtzigt de staatssecretaris van Financiën op om de ANBI-status voor harmonieën en fanfares niet af te schaffen.

De belastingdienst heeft een groot aantal muziekverenigingen (harmonie, zang, fanfare etc.) aangeschreven en hen verteld dat ze per 1 juli hun ANBI status kwijtraken. Dat betekent dat zij niet langer een goed doel zijn in de belastingwetgeving. Alle symfonieorkesten hebben die status wel. âDat is oneerlijkâ, aldus Kamerlid Omtzigt. âHet gevolg is dat iemand die geld doneert voor een nieuwe viool voor het Concertgebouworkest, een fors belastingvoordeel heeft. Maar als de lokale harmonie een nieuwe tuba koopt, moet er veel belasting worden betaald. Dat kan natuurlijk niet. Terwijl de staatssecretaris in december juist nog had beloofd dat dit niet zou gebeurenâ.

Het CDA vindt daarom dat staatssecretaris Weekers (VVD) dit moet terugdraaien. Hij moet muziekverenigingen als goede doelen aanmerken. Omtzigt: âZij zijn cement in de lokale samenleving. Ze vervullen een belangrijke rol met vaak een zeer bescheiden of geen subsidie. Dat wil je toch gewoon behouden!â Verder wil het CDA dat deze muziekverenigingen ook onder de geefwet vallen: dat heeft de Kamer via de motie-Omtzigt besloten. Het lijkt erop dat zij daar nu buiten gehouden worden. Vandaar dat Omtzigt hierover Kamervragen heeft gesteld (zie onder).

Vragen van de leden Omtzigt en van de Werf (beiden CDA) aan de staatssecretaris van Financiën over muziekverenigingen, die massaal hun ANBI-status kwijtraken


1. Herinnert u zich uw uitspraak in de Eerste Kamer op 21 december 2010 dat: "Het is expliciet niet de bedoeling van het kabinet om de particuliere vrijgevigheid ten aanzien van verenigingen, zoals sport-, muziek- of toneelverenigingen, minder te stimuleren dan thans het geval is."


2. Herinnert u zich de toezegging van uw ambtsvoorganger dat een muziekvereniging die buiten de eigen ledenkring veel naar buiten treden, naar alle waarschijnlijkheid kwalificeren als ANBI (debat in de Eerste Kamer op 15 december 2009)


3. Hoeveel muziekverenigingen (inclusief zang, harmonie) zijn dit jaar hun ANBI-status kwijtgeraakt omdat de belastingdienst/Den Bosch hen opnieuw getoetst heeft per 1 juli 2011?


4. Deelt u de mening dat wanneer bijvoorbeeld een harmonie zijn ANBI-status kwijtraakt, de gift van donateurs niet meer aftrekbaar is en dus de particuliere vrijgevigheid minder gestimuleerd wordt?


5. Klopt het dat alle symfonieorkesten uit de basis-infrastructuur de ANBI-status hebben (bron: ANBI-register) en dat de voorwaarden voor hen versoepeld worden (bron: brief over de geefwet van 21 juni jl)?


6. Welke redenen zijn er om de ANBI-status wel toe te kennen aan bovengenoemde orkesten en deze status bij andere muziekverenigingen massaal in te trekken?


7. Bent u bereid om de toezeggingen onder 1. en 2. na te komen?


8. Bent u bereid om het kader dat bijvoorbeeld gepubliceerd is op www.knfm.nl met 12 omstandigheden als leidend te zien bij de toekenning bij de ANBI status en alle beslissingen over het intrekken van de ANBI-status onmiddellijk terug te draaien?

9. Bent u bereid om middels horizontaal toezicht de muziekkoepels in de gelegenheid te stellen de ANBI-status aan te laten vragen? Zo nee, waarom niet?