Gemeente Eemsmond


Kedellapper krijgt eigen plek op Blink Uithuizen

Op 13 juli heeft het kunstwerk Kedellapper een eigen plek gekregen op de Blink voor de ABNAmrobank. Het kunstwerk werd onthuld door burgemeester Marijke van Beek en voorzitter van de Stichting Bevordering Welzijn Uithuizen en kunst- en cultuurwethouder Harrie Sienot.

Definitieve plek
Vijf jaar geleden kreeg de gemeente van Stichting Bevordering Welzijn Uithuizen het kunstwerk cadeau. Toen is afgesproken dat het zijn definitieve plek krijgt op de Blink nadat de reconstructie van het centrum van Uithuizen klaar is. Dat moment is nu aangebroken. De Kedellapper wordt geplaatst voor de ABNAmrobank op een muurtje. Eenzelfde muur vindt u nu ook al aan de andere kant van de Blink.

Bijnaam Uithuizers
De Kedellapper is een bronzen beeld van ongeveer zestig centimeter hoog. De naam Kedellapper was vroeger de bijnaam van Uithuizers. Een kedellapper is iemand die ketels maakt en repareert. Meerdere ketellappers oefenden vroeger hun bedrijf uit in Uithuizen. Zij gingen destijds de boer op om ketels te repareren. Het kunstwerk De Kedellapper is een creatie van Jaap van Meeuwen uit Uithuizermeeden.