Royal Haskoning


Innovatie Versterkt Veen genomineerd voor De Vernufteling 14-07-2011
Het concept `Versterkt Veen' van Royal Haskoning en Deltares is genomineerd voor de Vernufteling 2011 van ingenieursvereniging KIVI NIRIA. Door onder meer natuurlijke stoffen toe te voegen aan slappe veengrond, ontstaat op ecologisch verantwoorde wijze een verharde ondergrond. Daardoor neemt de tijd om de grond bouwrijp te maken niet alleen spectaculair af, maar is er bijvoorbeeld ook veel minder transport van zand nodig, waardoor in de hele keten de CO2-uitstoot daalt.
Versterkt Veen is een nieuwe techniek van het kenniscentrum Deltares, waarvoor Royal Haskoning een concrete toepassing heeft ontwikkeld. De provincie Zuid-Holland was op zoek naar een methode om op slappe veengrond een fietspad aan te leggen. Royal Haskoning heeft haar kennis op het gebied van de aanleg van wegen gecombineerd met de expertise van Deltares waardoor een innovatieve methode is ontwikkeld met veel potentie.

De toevoeging van bepaalde stoffen aan slappe veengrond zorgt voor een verharde ondergrond, waardoor de aanleg van infrastructuur milieuvriendelijker, sneller en goedkoper tot stand komt. De essentie zit hem in het recept van Deltares, waardoor de eigenschappen van het veen beïnvloed kunnen worden. Zo kan het veen door de toevoeging van bepaalde stoffen bijzondere eigenschappen krijgen, zoals lichtgewicht, elastisch en zeer sterk, of juist het tegenovergestelde resultaat. De techniek heeft zich inmiddels op labschaal bewezen. Momenteel wordt in de provincie Zuid-Holland een proefproject opgezet waarbij een wegdeel met versterkt veen wordt aangelegd. De internationale potentie van versterkt veen is groot omdat deltagebieden in andere landen eveneens grote problemen hebben met de aanleg van infrastructuur op slappe veengronden. De Nederlandse kennis om deze ondergrond te versterken, biedt een unieke mogelijkheid om ons land internationaal te profileren als dé expert op dit gebied. De prijsuitreiking van de Vernufteling vindt op 3 november plaats in het Automuseum in Den Haag.